Foto:Shutterstock

Da bi se ostvarilo pravo na porodičnu penziju preminulog vanbračnog partnera potrebno je ispuniti nekoliko uslova, a neki se razlikuju u zavisnosti da li je u pitanju žena ili muškarac.

Jedno od čestih neodumica građana tiču se prava na ostvarivanje porodične penzije u vanbračnim zajednicama.

Neretko vanbračni supružnici misle da je dovoljna overena izjava kod notara ili izvod iz crkvene matične knjige venčanih, međutim u oba slučaja to nije pravni razlog za dobijanje. Prema izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju priznanje postojanja vanbračne zajednice i obaveze izdržavanja utvrđuje se – u sudskom vanparničnom postupku.

Ipak, to nije jedini uslov, a oni se menjaju u zavisnosti od situacije u kojoj je jedan od supružnika preminuo, piše N1.

Šta je vanbračna zajednica?

Vanbračna zajednica ili po zakonu „vanbračno partnerstvo“ je trajnija zajednica života žene i muškarca, između kojih nema, prema pravničkoj terminologiji, „bračnih smetnji“ koje važe za brakove. Osoba koja je u vanbračnoj zajednici ne može istovremeno da bude u braku s drugim licem, a takođe, kao i kada je u pitanju brak – lica u vanbračnoj zajednici ne smeju da budu bliski krvni srodnici.

Koji su neophodni uslovi

Uslovi koji se zahtevaju za vanbračne partnere gotovo su identični onima koji se traže za bračne supružnike.

Neophodno je da je preminuli vanbračni partner imao najmanje pet godina staža osiguranja ili je ispunio uslove za starosnu ili prevremenu/invalidsku penziju ili ako je bio korisnik starosne penzije.

Potrebno ispuniti samo jedan od navedenih uslova, a postoji slučaj kada nije potrebno ni to. U pitanju je izuzetak koji kaže da ako je smrt nastala kao posledica povrede na radu ili profesionalne bolesti stiče se pravo na porodičnu penziju bez obzira na dužinu penzijskog staža preminulog vanbračnog partnera.

Osim navedenog za ostvarivanja prava na porodičnu penziju potrebno je i da partner ispuni jedan od dva osnovna preduslova. Jedan uslov je da je vanbračna zajednica života trajala najmanje tri godine, a drugi uslov je da imate zajedničko dete.

Ako ste žena

Ako je u pitanju žena, potrebno je da je do smrti vanbračnog partnera navršila 53 godine života, ali i tu ima izuzetaka.

U slučaju da ima manje od 53 godine, pravo na penziju može da se ostvari ako je do smrti ili u roku od jedne godine od dana smrti vanbračnog partnera, ta osoba postala potpuno nesposobna za rad.

A ako i to nije slučaj, pravo na penziju se ostvaruje ako je posle smrti vanbračnog partnera ostalo jedno dete ili više dece koja imaju pravo na porodičnu penziju po tom vanbračnom partneru, a živi partner obavlja roditeljsku dužnost prema toj deci. Ova dva poduslova – deca i obavljanje roditeljske dužnosti – su kumulativni, što znači da moraju oba da se ispune.

Čak i tada penzija nije zagarntovana u svim slučajevima.

Naime, ako se vanbračna partnerka kojoj iz nekog razloga pravo na porodičnu penziju – poput zaposlenja ili kad deca napune 26 godina – prestane pre navršene 53 godine, ali posle navršenih 45 godina života, može ponovo da ostvari pravo kad navrši 53 godine života. Međutim, ukoliko pravo na stečenu porodičnu penziju prestane pre navršenih 45 godina života, trajno se gubi pravo na penziju po ovom osnovu.

Ako ste muškarac nije baš isto

Slično je i za muškarce, ali ne i isto. Osim gorenavedenih preduslova, potrebno je da muškarac do smrti vanbračnog partnera navrši ne 53, već 58 godina života. Ovaj podatak je posebno zanimljiv ako se zna da je životni vek žena duži u proseku za pet godina.

U slučaju da to nije ispunjeno, pravo na penziju se stiče ako je muškarac do smrti ili u roku od jedne godine od dana smrti vanbračnog partnera, postao potpuno nesposoban za rad. I sa neispunjenjem ova dva uslova moguće je dobiti penziju. Potrebno je da je, posle smrti vanbračnog partnera, ostalo jedno dete ili više dece koja imaju pravo na porodičnu penziju po tom supružniku, odnosno vanbračnom partneru, a da, kao i u slučaju žene, muškarac obavlja roditeljsku dužnost prema toj deci.

Vanbračni partner muškarac, koji u toku trajanja prava po tom osnovu postane potpuno nesposoban za rad, zadržava pravo na porodičnu penziju dok postoji ta nesposobnost.

Postoji i izuzetak koji se tiče vojnih lica. Vanbračni partner profesionalnog vojnog lica, prema propisima o Vojsci Srbije, koji je poginuo za vreme dejstava, pravo na porodičnu penziju stiče bez obzira na navršene godine života.

Pravo na porodičnu penziju može da se ostvari iako je vanbračna zajednica prestala, ali je sudskom presudom utvrđeno pravo na izdržavanje.

Kako do papira?

Postojanje vanbračne zajednice i obaveze izdržavanja utvrđuje se u sudskom vanparničnom postupku. Dakle nije dovoljna overena izjava kod javnog beležnika ili izvod iz crkvene knjige venčanih.

Postupak se pokreće tako što se nadležnom sudu podnosi predlog radi utvrđivanja postojanja vanbračne zajednice i u sudu će se predmet voditi pod R upisnikom. Taksa je 390 dinara za predlog, a isto toliko se plaća i taksa na odluku suda. Ovakvi vanparnični postupci uglavnom kraće traju i jednostavniji su od ostalih sudskih postupaka.

Zahtev se podnosi u filijali poslednjeg osiguranja, odnosno prema mestu prebivališta umrlog korisnika penzije. Ukoliko je umrli osiguranik, odnosno korisnik prava radio i u inostranstvu, uključujući i jugoslovenske republike, o pravu na porodičnu penziju po osnovu inostranog staža odlučuje se po propisima te države.

Gubitak prava na porodičnu penziju

Penzija se može i izgubiti, ali najčešće je u pitanju privremeno obustavljanje odnosno kada korisnik penzije zasnuje radni odnos ili otpočne da se bavi samostalnom, odnosnom poljoprivrednom delatnošću.

I ovde postoje izuzeci. Isplata se neće obustaviti onda kada je mesečna ugovorena naknada niža od najniže osnovice u osiguranju zaposlenih koja važi u momentu uplate doprinosa.

U slučaju da primalac penzije želi i dodatno da radi ta mogućnost postoji kroz angažovanje po osnovu obavljanja privremenih i povremenih poslova, poslova po osnovu ugovora o delu odnosno poslova po osnovu autorskog ugovora, kao i poslova po osnovu drugih ugovora, kod kojih za izvršen posao ostvaruju naknadu.

Na kraju, lice koje je prouzrokovalo smrt osiguranika, odnosno korisnika prava, namerno ili krajnjom nepažnjom, ne može po tom osnovu ostvariti pravo na porodičnu penziju.

Vanbračno partnerstvo istopolnih partnera u Srbiji i dalje nije zakonski prepoznato i regulisano, te se, kao i kada je definicija braka u pitanju, insistira na zajednici muškarca i žene.

***

BONUS VIDEO – Da li se menja prevremeni odlazak u penziju? – Gordana Matković i Duško Vuković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar