Glavna pošta i Zoran Anđelković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Milan Maricic/ATAImages

Zoran Baki Anđelković poznati je socijalista još iz vremena Slobodana Miloševića, ali je kod aktuelnog rukovodstva SPS-a na čelu sa Ivicom Dačićem bio u drugom planu. Ipak, u poslednje vreme više se puta našao u centru pažnje javnosti - prodao je Radio S, kako se pretpostavlja, firmi bliskoj naprednjacima, potpisao podršku listi Aleksandra Vučića, a kako je potvrđeno za Nova.rs danas je isključen iz SPS. Naš izvor navodi da ga je na mesto direktora "Pošte" predložila SNS, odnosno Vučić.

Zoran Đorđević, funkcioner SNS, sad je već bivši direktor JP Pošta Srbije. U njegovu fotelju sešće Zoran Anđelković, koji je na tu poziciju postavljen na prošloj sednici Vlade Srbije.

Anđelković godinama nije bio u prvim redovima srpske političke “elite”. Poslanik je bio poslednji put 2014, a formalno је, prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, predsednik Skupštine “Železnica Srbije”.

Sve ovo vreme, u stranci je bio član Glavnog odbora.

Ipak, dugo nije bio u fokusu javnosti. Zapravo, sve do februara ove godine kada je novi vlasnik Radija S ukinuo emisiju “Buđenje” koju su vodili Dragan Ilić i Dejana Buha. Tada je otkriveno da je porodica Anđelković u maju prošle godine prodala svoj udeo firmi “S Controls”, na čijem čelu je biznismen iz Šapca Bogdan Todorović. Ta firma je osnovana svega nekoliko meseci pre nego što je kupila pomenuti medij. Spekulisalo se da iz svega stoji politički motiv.

„Očigledno se naš program ne uklapa u viziju novih vlasnika, pa ćemo potražiti novi kanal kojim ćemo vam se obratiti. Želeo bih da naglasim da smo se u realizaciji našeg programa uvek vodili profesionalnim i etičkim standardima. Tako će biti i ubuduće. Hvala vam na poverenju koje nećemo izneveriti. Čujemo se na nekoj novoj frekvenciji. S poštovanjem, Dragan Ilić i Dejana Milović Buha“.

Usledili su i neki drugi problematični potezi nekad bliskog saradnika Slobodana Miloševića.

Kako je objavila Nova.rs, on je podržao listu Srpske napredne stranke za izbore koji su održani u decembru prošle godine i bio na konvenciji naprednjaka. Mnogi su mu to zamerili, jer je na tim izborima SPS nastupao samostalno. U javnosti se postavilo pitanje da li je on zapravo pristupio SNS-u.

Zoran Baki Anđelković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Nova“ je zvaničnu potvrdu pokušala tada da dobije i od samog Anđelkovića koji je na naše pitanje da li je postao naprednjak kratko odgovorio:

„Al ste mangup“, nakon čega je prekinuo slušalicu.

Prema informacijama Nova.rs, on je isključen iz SPS na sednici Glavnog odbora te stranke 25. aprila, a danas je Statutarna komisija jednoglasno potvrdila tu odluku. 

„Na sednici komisije označili su ga kao najvećeg izdajnika, jer mu je SPS sve dala i omogućila“, kaže izvor Nova.rs iz vrha socijalista. 

Kako saznajemo, on je na poziciju direktora „Pošte“ imenovan na predlog SNS, odnosno Vučića.

Još 2008. se pričalo u Anđelkoviću i Pošti

Inače, ovo nije prvi put da se Anđelković dovodi u vezu sa Poštom Srbije. Još 2008. spekulisalo se da će biti zamenik generalnog direktora. To se ipak nije desilo.

Inače, prema podacima sa sajta Železnice Srbije, završio je Višu ekonomsku školu i Fakultet bezbednostu, a kako je objavio Istinomer, u politiku je ušao kao član Saveza komunista, predsednik lokalnih i regionalnih omladinskih organizacija, a kasnije je postao i sekretar Saveza socijalsitičke omladine Srbije(SSOS). Kasnije je imenovan za izvršnog sekretara CK SK Srbije. Trasnformisanjem Saveza komunista u SPS i Anđelković postaje njen član. Bio je šef poslaničkog kluba SPS i potpredsednik Odbora SPS za Kosovo i Metohiju.

U Vladi Mirka Marjanovića bio je ministar za sport i omladinu, a 1998. dobija i funkciju prvog čoveka Privremenog izvršnog veća za Kosovo i Metohiju.

Bio je direktor Radija S, predsednik UO organizacije Centar za mir i toleranciju, kao i predsednik Tekvondo saveza Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare