Decembarski računi za struju počeli su da pristižu na kućnu adresu, ali struju, ni nakon mesec dana od hakerskihh napada, nije moguće platiti na šalterima EPS-a, niti preko e-računa. Ovim napadom pogođen je i informacioni sistem Elektrodistribucije koja očitava brojila jer aparati kojima se to radi, prema saznanjima Nove, nisu mogli da se koriste. Zato se postavlja pitanje kako je očitana potrošnja ako problem i dalje nije rešen. U Elektrodistribuciji Srbije tvrde da je po tom pitanju, stanje "redovno".

Tačno mesec dana prošlo je nakon, kako je saopštio EPS, “nezapamćenog” hakerskog napada na informacioni sistem ovog najvećeg državnog preduzeća u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

Od tog dana, šalteri ne rade, pa u ekspoziturama nije moguće plaćanje računa, a u funkciji nije ni onlajn plaćanje, preko e-računa.

Međutim, nakon napada hakerske grupe “Qilin”, problemi su se javili i u EDS-u, preduzeću koje radi obračun i čitanje brojila. Kako su ispričali izvori portala Nova.rs, EPS i EDS koriste zajedničke servere, pa su hakerskim napadom pogođena oba preduzeća.

„Nakon Nove godine osposobljen je pokoji laptop po ograncima i sistemu može da se pristupi samo sa izolovane mreže“, ispričao je izvor Nova.rs iz EDS-a.

Kako je naveo, od napada je otežano očitavanje brojila, odnosno potrošnje struje, jer ne mogu da se koriste “psioni”, aparati za očitavanje brojila.

PROČITAJTE JOŠ

U međuvremenu, decembarski računi za struju počeli su da pristižu, iako posledice hakerskog napada još nisu otklonjene. Šalteri ne rade, kao ni online sistem plaćanja. Stoga, postavlja se logično pitanje – kako EDS očitava potrošnju struje, ako problem zbog kojeg aparati za očitavanje brojila nisu mogli da se koriste, i dalje nije rešen.

Iz EDS tvrde međutim da navodi da aparati nisu mogli da se koriste nisu tačni.

„Proces očitavanaj potrošnje električne energije je počeo po planu 1. januara 2024. godine i odvija se po ustaljenoj proceduri, uz primenu aparata za očitavanje“, kažu iz EDS.

Brojila očitavaju firme bliske vlasti

Elektrodistribucija dodelila je, u oktobru 2023. godine, posao očitavanja brojila grupi ponuđača na čijem čelu se nalazi firma “Agencija za privremeno zapošljavanje Montop HRS d.o.o. Novi Sad”, čiji je vlasnik Marko Bosanac, kontroverzni biznismen i blizak prijatelj predsednika SNS, ministra odbrane i nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Marko Bosanac Boske Foto: Radio 021

NIN je ranije objavio da je Bosanac preko svoje firme stipendirao sina policijskog generala Slobodana Malešića, koji je uhapšen kao načelnik novosadske policije, da bi kasnije bio pušten da se brani sa slobode.

Ovaj nedeljnik je objavio da su u postupku protiv Malešića prikupljeni dokazi koji potvrđuju njegove veze sa Zvonkom Veselinovićem, ali i Bosancem, na šta ukazuje i nalaz iz finansijske istra­ge da je njegova firma stipendirala Malešićevog sina sa 130.000 dinara mesečno.

Osim njegove firme, posao očitavanja brojila dobile su i poznate kompanije za obezbeđenje, „Dobergard d.o.o.“ i „Sparta sekjuriti“, koje su godinama dobijale velike poslove od državnih institucija.

“Dobergard”, firma koja se bavi obezbeđenjem ljudi i objekata iz Beograda, godinama unazad sklapa vrlo unosne poslove sa javnim preduzećima i državnim instutucijama za poslove obezbeđenja objekata.

Kada je reč o firmi „Sparta sekjuriti“, njen vlasnik je „Dobergard“, zbog čega se dve firme gotovo uvek zajedno prijavljuju u postupcima za dobijanje poslova.

Ova grupa firmi bila je i jedini ponuđač čime je i zvanično dobila posao 20. oktobra.

BONUS VIDEO Šta ako još nije stigao račun za struju – u EPS rade samo šalteri za informacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare