Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/Privatna arhiva/Shutterstock

Država je ponovo nasamarila poljoprivrednike. Brojni vlasnici poljoprivrednih gazdinstava iz okoline Leskovca nisu mogli da kupuju dizel u skladu sa Uredbom koju je Vlada Srbije donela početkom marta, jer im NIS, kako tvrdi poljoprivrednik Miloš Nešić, nije izdao agro kartice sa kojima bi se po povoljnijoj ceni snabdevali tim gorivom.

Naime kako on kaže za „Novu“, na ovaj vid podrške su računali njegov otac Ljubiša i stric Miroslav. Oni su, ističe Miloš, davno odneli na pumpu NIS uverenje da imaju status predviđen Uredbom, ali, od agro kartice ništa.

„Uredno su popunili prijavu i čekali da kartica stigne poštom, ali i išli na tu benzinsku stanicu da provere da li je prispela. Prošlo je oko četiri meseca, ljudi su se interesovali, a jednom od njih je rečeno, nakon devedesetak dana da kartica nije stigla, te da čekaju „samo“ tri meseca, a neki čekaju i šest“, objašnjava Nešić.

On kaže da je pisao Ministarstvu poljoprivrede dva puta, ali niko nije reagovao. „Moj otac i stric ulažu muku i prosipaju znoj u tu zemlju. Čiko jedini izvor prihoda ima od poljoprivredne proizvodnje. Njegova porodica se bavi voćarstvom, gaji maline i kupine, jer mu je zemljište u brdovitim predelima“, navodi Miloš. Nešić kaže da poznaje i ljude koji čekaju čak i po šest meseci. Pisao je i sam Ministarstvu poljoprivrede, poslao dva mejla, pristojno objasnio situaciju i pitao u čemu je problem. Nisu odgovorili ništa.

„Ponekad u ovoj kvazi-državi „ekonomskih tigrova bez mozga“ pomogne kada pravi mediji skrenu pažnju na nešto. Male su šanse, ali vredi probati. Pretežak je život malih poljoprivrednika“, smatra naš sagovornik.

On naglašava da su oni najvažniji za svaku zemlju, te da je u Srbiji tokom poslednje decenije urađeno sve da se unište sitni poljoprivredni proizvođači.

Oni, ukazuje Miloš, žrtvuju svakodnevno svoj san, zdravlje, ali i vreme provedeno sa decom. Rade pošteno kao robovi od jutra do mraka, pa i više ako treba, naglašava naš sagovornik.

„Daju šest litara mleka za jedan litar dizela, kao i skoro kilogram svinjskog mesa za isto toliko veštackog đubriva“, ogorčeno navodi. Država im, napominje Miloš, kroz akcize na gorivo i đubrivo uzima mnogo više nego što da na premijama i subvencijama.

„A ogroman deo njih i ne zna na koje sve vrste podrške imaju pravo. Mada šta im vredi i da znaju kad ih neće dobiti, kao sto neće dobiti ni obećane agro kartice uskoro. Hvala ovim ljudima koji se bore kao lavovi protiv vidljivih i nevidljivih korova i štetočina“, zaključio je Miloš Nešić za list Nova.

Naša redakcija je uputila pitanje i Ministarstvu poljoprivrede, šta se dešava sa agro karticama, kako teče podela, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Pitali smo i Naftnu industriju Srbije od koje smo dobili štur odgovor, prenosimo vam ga u celosti:

U skladu sa važećom Uredbom kojom je propisana maloprodajna cena Evro dizel goriva od 179 din/l isključivo na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama,

došlo je do značajnog porasta broja zahteva za izdavanje NIS Agro kartica. Kompanija NIS je angažovala sve raspoložive kapacitete kako bi u što kraćem roku obradila dospele zahteve.

Bonus video: Goran Ješić i Vojislav Stanković – Da li su poljoprivrednici prevareni? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram