Foto: Nova.rs, Kossev, Shutterstock

Više od dve decenije građani na severu Kosova nisu plaćali račune za struju, a dogovorom Beograda i Prištine u januaru ove godine počelo je očitavanje brojila. U tom telu KiM taj posao je poveren Elektroseveru, ćerki firmi Elektroprivrede Srbije, koja je obećala građanima da će prva četiri meseca plaćati paušal u iznosi od 21,6 evra. Tako je bilo samo prvi mesec, a onda su počeli da stižu ekstremno visoki računi za struju.

Pitanje plaćanja struje na severu Kosova bilo je jedno od glavnih u dijalogu Beograda i Prištine proteklih godina. Kao posledica sporazuma u Briselu, osnovana je srpska firma „Elektrosever“, koja je u vlasništvu EPS-a, a koja će raditi po kosovskim zakonima.  Njen posao je da snadbeva i naplaćuje struju u opštinama na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Početkom decembra prošle godine Kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu odobrila je njen rad, a potom su potpisali i komercijalni ugovor o energetici.

Obmana građana korak po korak

Tako je od 1. januara firma „Elektrosever“ krenula sa očitavanjem struje. Kako je prvobitno saopšteno, građani će u početku plaćati samo paušalne iznose, potom sledi potpisivanje ugovora (između Elektrosevera i građana), pa će tek uslediti računi po potrošnji.

Predsednik SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin među prvima je saopštio da je plan da građani plaćaju paušalne račune u iznosu 21,60 evra, a privreda 25, i to za period od januara do aprila. Ova njegova izjava proistekla je, kako je kasnije potvrdio za KoSSev, posle dogovora na sastanku na kom je lično učestvovao, zajedno sa zamenikom direktora „Elektrosevera“ i višom službenicom ove kompanije.

Foto:Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia

I dok su građani plaćali prvi paušalni račun vođeni ovim infromacijama, usledio je blago rečeno hladan tuš.

Na adrese domaćinstava u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku krenuli su da stižu februarski paušalni računi, a odmah za njima i računi po potrošnji, što niko nije očekivao. Iznosi koji su bili navedeni na njima uznemirili su tamošnje stanovništvo, jer će neki morati da plate i po neverovatnih 500 evra.

„Donose račune kako im odgovara“

Više građana sa KiM navelo je za Nova.rs da ih je „Elektrosever“ obmanuo i ističu da da ove račune neće platiti. Ekstremni iznosi su se kretali između 100 i 500 evra.

Visoki računi sa Kosova i Metohije Foto: Privatna arhiva

Da su nekima stizali toliko visoki računi govorili su građani i u izjavama za Kossev.

Visoki računi sa Kosova i Metohije Foto: Privatna arhiva

„Meni je stigao račun od 340 evra“, rekao nam je Miloš iz Zubinog Potoka.

Bojan će sa druge strane morati Elektroseveru da plati 250 evra za struju.

PROČITAJTE JOŠ

„Račun mi je visok kao da su mi kućni aparati bili u romingu“, kaže on za Nova.rs.

Marku iz Zvečana je račun za struju iznosio „samo“ 54 evra. On za Nova.rs navodi da niko nije ni dolazio da očitava brojilo.

„Donose račune kako im odgovara“, kažu građani.

Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Neka domaćinstva na severu KiM nemaju ugrađena brojila, ali to ništa ne menja.

„Mi smo dobili prvo paušalni od 21 evro, a potom i 54 evra. Nećemo platiti ni jedan ni drugi sve dok se ne završi ovaj haos sa visokim računima i dok ne krene ljudima normalno da se očitava struja“, kaže Radoš iz Zubinog Potoka.

Šta kažu u „Elektroseveru“?

Nakon drame sa visokim računima, iz kompanije „Elektrosever“ saopštili su da svako ko smatra da mu je stigao previsoki račun može da ga reklamira. Iz te firme su naveli da su računi pristigli u februaru zapravo samo predračuni i da odmah kreće plaćanje računa po potrošnji.

„Prethodni račun od 21,60 evra bio je akontativni, predračun za februar. Sadašnji račun i oni koji će tek stizati – su sa pravim stanjem potrošnje za februar“, naveli su iz Elektrosevera.

Strujomer, nestanak struje, dalekovod
Foto: Shutterstock/Vesna Lalić/Nova.rs

Potrošnju su merili sa postojećih starih brojila, kažu, a na pitanje KoSSeva šta je sa onim domaćinstvima i korisnicima koji brojila za merenje struje nemaju, iz ove kompanije poručuju:

„Njima će biti dostavljeni računi u iznosu od 50+4 evra (PDV) za februar. Ukoliko i marta oni budu bez brojila – povećavaće se paušalno plaćanje“.

Pozvali su građane da reklamiraju iznose za koje smatraju da su visoki.

Nestabilna energetska mreža

Građani na severu Kosova godinama unazad suočavaju se sa problemima u kvalitetu sanbdevanja električnom energijom, što je izraženo posebno u zimskom periodu.

Foto Filip Krainčanić/Nova.rs, Andrija Lazarević/Nova.rs, N1

Od završetka rata na Kosovu do 2017. godine struju Srbima severa plaćali su građani ostalih delova Kosova i navodno zvanični Beograd.

Od 2017. godine, zbog brojnih žalbi, odgovornost za isplatu je preuzela Vlada Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare