Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prvog dana Kopaonik biznis foruma, učesnicima "srpskog Davosa" obratila se guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković, koja je govorila o poslednjim poremećajima na međunarodnom tržištu, a koji su prouzrokovani ratom u Ukrajini i neizvesnim geopolitičkim zbivanjima.

Tabaković kaže da je Srbija na vreme kreirala rezerve svega – robne rezerve, rezerve energenata, devizne rezerve i efektivni strani novac.

„Mudrom i proaktivnom politikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obezbedio je da Srbija plaća jednu od najpovoljnijih cena energenata. Vlada je odustala od redovnog povećanja akciza, čime je sprečen dalji rast cena goriva, a privremeno je ograničen i rast cena, plus smo imali isplate jednokratne novčane pomoći za penzionere i mlade. Pripremili smo pakete mera i planski smo i na vreme obezbedili rezerve svega – robne rezerve, energente, devizne rezerve i efektivni strani novac“, kaže Tabaković.

Ona je navela da će inflacija od drugog tromesečja, prema projekciji Narodne banke Srbije, biti na „opadajućoj putanji“, iako se očekuju dodatni i pojačani rizici, kao i neizvesnost u međunarodnom okruženju.

Tabaković je govorila i o rezultazima Srbije tokom pandemije koronavirusa. Kaže da se Srbija vratila na predkrizni nivo bruto društvenog perioda nakon tri tromesečja, što, kako je navela, nije bio slučaj nakon krize 2008. godine, jer je tada, tvrdi Tabaković, bilo potrebno četiri goidine da se dostigne predkrizni nivo BDP.

Navela je da je prosečan broj zaposlenih u privatnom sektoru za 100.000 ljudi veći u odnosu na nivou 2019. godine, najviše u prerađivačkoj industriji.

„Za 19,2 procenta povećane su plate u privatnom sektoru. Ove dobre rezultate omogućio je i paket podrške u iznosu od 17 odsto BDP, a podrška se nastavlja i ove godine. To je bilo moguće zahvaljujući reformama, koje su bile sprovedene i pre pandemije koronavirusa i stvorile su dobre makroekonomske osnove“, kaže Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka se osvrnula i na situaciju oko Sberbanke.

„Dok su drugi oklevali i dozvoljavali da se neizvesnost oko te banke podgreva, Narodna banka Srbije je prva u regionu reagovala da sačuvamo poverenje u finansijski sistem i da se zaštiti sigurnost građana i privrede. Sproveli smo sve zakonom aktivnosti i od 1. marta AIK banka je preuzela Sberbanku“, zaključila je Tabaković i dodala da dešavanja sa Sberbank grupom u regionu više nisu važna za srpsko tržište.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar