Jadranka Joksimović Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC

Srpska ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović učestvovala je danas na videokonferenciji ministara spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija koja je posvećena predstavljanju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Predstavljajući nacrt tog plana koji bi trebalo da bude usvojen sledeće nedelje u EK, a zatim i zajedno sa Izveštajem o napretku predstavljen prilikom posete regionu i Beogradu koja bi trebala da usledi takodje sledeće nedelje, Varheji je još jednom ukazao na značaj koji EU pridaje Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Podvukao je da je ovaj plan pripremljen s namerom da osigura održiv i stabilan razvoj ovog regiona u uslovima snažnog uticaja pandemije kovida 19 na njegov ekonomski i društveni razvoj.

Plan je u okviru nove metodologije pregovora najavljen kao sveobuhvatan podsticajni paket za kredibilniji proces proširenja i pristupanja EU država kandidata i trebalo je da bude objavljen na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, koji je održan 6. maja, ali je zbog okolnosti usaglašavanja višegodišnjeg finansijskog okvira EU odložen za jesen.

„Opredeljujući značajna sredstva iz budžeta EU, Evropska unija će pomoći izgradnju ključne regionalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora čime će biti podržana intenzivnija ekonomska saradnja i snažnije integrisanje ovog regiona u evropske i globalne privredne tokove i procese“, rekla je Joksimovićeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar