Od vrha vlasti građani redovno slušaju kako se u Srbiji živi “nikad bolje”. Prava je istina da sa prosečnom platom koja jedva prelazi 80.000 dinara građani jedva spajaju kraj s krajem, štede na osnovnim životnim proizvodima, a ulaganja poput letovanja, novog automobila ili kupovine stana su nezamisliva za mnoge Srbe. Tako bi građanin naše zemlje koji radi za prosečnu platu, “najveću ikada”, morao da radi 12 godina, i da ne potroši dinar ni za šta drugo, kako bi kupio stan od 35 kvadrata.

Kako bismo proverili šta u praksi znače “najveće plate” koje zarađuju građani Srbije i da li one omogućavaju stvari poput rešenja stambenog pitanja, izračunali smo koliko je prosečnih srpskih plata potrebno za kupovinu stana u Beogradu.

Foto: Shutterstock

Međutim, treba imati na umu da bi ova računica značila da kupac neće trošiti ni dinar plate za bilo šta drugi, nego će sve što zaradi štedeti za stan.

Stvari su, u praksi, ipak malo drugačije, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da cene svega što je potrebno za život divljaju, te da i ako bi potencijalni kupac mogao da odvaja celu platu sa strane jer, primera radi, živi sa partnerom, život dve osobe od jedne plate bi se u Srbiji sveo na puko preživljavanje.

Pre svega, treba znati da je prosečna plata u Srbiji u februaru bila 81.359 dinara, odnosno oko 700 evra, što su ujedno i najsvežiji podaci o prosečnim zaradama.

Ako bi, primera radi, potencijalni kupac želeo da postane vlasnik stana od 35 kvadrata na Novom Beogradu, za to bi mu bilo potrebno 100.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ

S obzirom na to da radnik koji prima prosečnu platu, u toku jedne godine zaradi oko 8.400 evra, potencijalni kupac ove nekretnine treba da, 12 godina, svakog meseca, odvaja svaki dinar koji zaradi kako bi priuštio 35 kvadrata.

Foto: Shutterstock

Ako mu je 35 kvadrata malo, pa ipak odabere stan od 50, to može da ga košta oko 140.000 evra. Drugim rečima, za ovaj stan, Srbin koji zarađuje prosečnu platu treba da radi više od 16,5 godina, a da svaki zarađeni dinar predodredi za kupovinu stana.

foto: envato

Što se tiče stanova čija je cena manja od šestocifrenog iznosa, na Zvezdari i Paliluli mogu da se kupe nekretnine od 30 kvadrata koje koštaju do 60.000 evra.

Dakle, za neki od ova dva stana, treba da radi oko sedam godina.

BONUS VIDEO (Ne)moguća misija: Kolika primanja i ušteđevinu moramo da imamo za kupovinu stana u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare