Svega četiri banke na srpskom tržištu u ovom trenutku nude fiksne kamatne stope na stambene kredite, ali to nije jedino što je u ovom trenutku neuobičajeno kada je reč o kamatama. Naime, zahvaljujući odluci Narodne banke Srbije došlo je do nesvakidašnje situacije, u kojoj su fiksne kamate za niže od varijabilnih i to za blizu dva odsto.

Stambeni kredit sa fiksonom kamatnom stopom za bankarske klijente uglavnom znači sigurnost, jer ko se zaduži na ovakav način, ne mora da brine o ključnim kamatnim stopama Evropske centralne banke ili Narodne banke Srbije, rastu euribora i iznenadnom skoku rata. Dakle, kolika je rata prvog meseca otplate kredita, tolika će biti i poslednjeg.

Foto: Shutterstock

Ovakva sigurnost, međutim, košta. Naime, pravilo je uvek bilo jasno – kako bi se banke takođe osigurale od gubitaka i nadomestile činjenicu da, ukoliko raste euribor, rata dužnika ostaje ista, fiksna kamata uvek je bila viša, a samim tim rata veća, u odnosu na varijabilnu kamatnu stopu. Sada je, ipak, situacija drugačija.

U bankama koje nude stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom, a kojih je svega nekoliko, sada je varijabilna kamata viša.

PROČITAJTE JOŠ

Primera radi, u jednoj banci, fiksna kamatna stopa iznosi 5,59 odsto, dok je varijabilna 7,01.

Na primeru kredita od 50.000 evra, sa rokom otplate od 30 godina, mesečna rata sa fiksnom kamatom iznosi 287 evra, dok klijenti koji su odabrali promenljivu kamatu, moraju da plaćaju 332 evra svakog meseca.

Odluka NBS promenila „pravila igre“

Ovakvoj nesvakidašnjoj situaciji na bankarskom tržištu doprinela je i odluka Narodne banke Srbije o ograničenju kamatnih stopa za stambene pozajmice.

Foto: N1

Naime, NBS je 2023. odlučila da zamrzne kamate na stambene kredite, a ova odluka stupila je na snagu u oktobru i trajaće do decembra ove godine.

Odluka se odnosi na sve stambene kredite, i sa fiksnom i sa varijabilnom kamatnom stopom, ali samo za one korisnike kojima je to prva stambena pozajmica. Takođe, ovom odlukom obuhvaćeni su krediti do 200.000 evra.

Banka može da uzme najviše 1,1 odsto

Za te kredite, nominalna kamatna stopa ne može da bude veća od 4,08 odsto.

Za nove dužnike, koji sada razmišljaju da se zaduže, važe drugačija pravila. Kod stambenih kredita s promenljivom kamatnom stopom, banka može da obračunava maksimalnu maržu od 1,1 odsto, a onda se na to dodaje euribor i tako se dolazi od nominalne kamatne stope od oko pet odsto.

Što se fiksnih kamata tiče, nomilana kamata može da bude najviše 5,03 odsto.

Međutim, konačna kamata koju plaćaju korisnici kredita je efektivna. Ona se dobija kada se na nominalnu dodaju svi propratni troškovi, poput različitih taksi, izdate dokumentacije i slično.

BONUS VIDEO Dušan Uzelac o odluci NBS da se ograniče kamatne stope za stambene kredite

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar