Traženje posla, posao, potraga za poslom
Foto: Shutterstock

Iako su međuljudski odnosi prethodnih godina bili najvažniji faktor za odabir poslodavca, ove godine je inflacija očigledno odradila svoje, te je visina plate postala najvažniji faktor prilikom odabira posla, konstatuje se u velikom regionalnom istraživanju Infosuda. Da je plata najvažnija izjavilo je 65 odsto od oko 5.700 ispitanika. Ispitanici iz Srbije očekuju platu od 860 evra, više od polovine ove godine nije dobilo povišicu, a posao je u poslednjih godinu i po promenilo - 38 odsto ispitanika iz naše zemlje. Dok u Severnoj Makedoniji najmanje strahuju od gubitka posla, u Srbiji je ovaj strah - najveći u regionu.

„Dobri međuljudski odnosi i dalje su nam važni i nalaze se na drugom mestu (63 odsto). Mogućnost učenja i napredovanja je zadržalo visoku treću poziciju (34 dosto), ali primetno je i da pridajemo sve veći značaj radnom vremenu (32 odsto)“, navodi se u saopštenju Infostuda.

Zanimljivo je da se visina zarade našla na prvom mestu u gotovo svim zemljama regiona osim Slovenije, gde su na prvom mestu – i dalje dobri međuljudski odnosi.

„Na pitanje šta smatraju da je najbitnije za dobijanje posla, najveći broj naših ispitanika smatra da su to znanja i veštine, kao i motivacija i želja za zaposlenjem. Radno iskustvo se našlo na trećem mestu, dok se formalno obrazovanje kao faktor našao na poslednjem mestu (manje od tri odsto ispitanika)“, navodi se u saopštenju.

Slična situacija je i u regionu gde uz ispitanike iz naše zemlje i ispitanici iz BiH i Hrvatske ističu znanje i veštine, dok Makedonci i Slovenci veći značaj pridaju motivaciji i želji za zaposlenjem.

Očekivanja rastu

Kad je reč o očekivanoj zaradi, ispitanici iz Srbije u proseku očekuju 860 evra, što je 13 odsto više nego prethodne godine kada su očekivanja bila 760 eura.

„Praćeno standarom u zemljama ispitanici u Sloveniji imaju najviša očekivanja, preko 1.640 evra u proseku, potom Hrvati sa 1.200 evra. Sa druge strane, najniža očekivanja su prisutna među ispitanicima u Severnoj Makedoniji od 770 evra, a interesantno je da ispitanici iz Bosne i Hercegovine imaju čak 20 odsto veća očekivanja nego prošle godine i prosek željene zarade sada iznosi 940 evra“, navodi se u saopštenju.

Kako se konstatuje, plate izgleda ne prate trend inflacije.

„Tek svaki peti ispitanik dobio je povišicu tokom ove godine. Više od polovine ispitanka iz naše zemlje (čak 62 odsto) niti je dobilo povišicu niti je očekuje, a svega 16 odsto očekuje da će do povišice ipak doći do kraja godine“, pokazuju rezultati istraživanja.

U poslednjih godinu i po dana posao je promenilo 38 odsto ispitanika iz Srbije, a u narednih godinu dana na ovaj korak je spremno čak 65 procenata.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Đilas: I u Nemačkoj bi pale plate kad bi sistem dopustio da ih tržište određuje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar