Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Srbiji je, zbog sporog rešavanja statusa imovine zadruga, pod "blokadom" oko jedan odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Vrednost "blokirane" zemljišne površine se procenjuje na preko 626 miliona evra, pri čemu je najviše spornih parcela u Vojvodini, a potom u južnoj i istočnoj Srbiji, piše magazin Biznis i finansije.

Prema najnovijim podacima Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), od 140 starih zadruga koje su osnovane još pedesetih godina prošlog veka, 25 i dalje nisu uspele da završe postupke za status imovine, koje su započele još devedesetih godina. Zadrugama je ovim odugovlačenjem naneta ogromna šteta, pa i onima gde su postupci rešeni a trajali su 15, 20 i više godina, zaključuju u ZSV, navodi Biznis i finansije.

Prema podacima koje iznosi NALED, od devedesetih godina do sada, lokalnim samoupravama je podneto 163 zahteva za povraćaj zadružne imovine, najviše 1998. godine, kada su podneta 42 zahteva. Ovi zahtevi obuhvataju 59.520 hektara zemljišta, što čini oko jedan odsto poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

Najveći broj zahteva, kao i najveću površinu obuhvaćenu zahtevima imaju lokalne samouprave u Vojvodini sa 90 zahteva i površinom od 55.467 hektara zemljišta. Ukupno 78 zahteva u Vojvodini obuhvata 36.418 hekatara, što čini 93 odsto od ukupno „blokirane“ površine. Najveće površine nalaze se u Vrbasu (10.392ha), Odžacima (6.615ha), Malom Iđošu (4.862ha) i Kuli (4.627ha).

Ujedno, u Vrbasu je popisan i zahtev sa najvećom obuhvaćenom površinom od 4.334 hektara.

Sledeći po veličini region je južna i istočna Srbija za 55 zahteva i površinom od 3.024 hektara zemljišta.

Vrednost po zahtevu oko 3,5 miliona evra

Vrednost zemljišta koje je „blokirano“ po ovom osnovu, procenjuje se na preko 626 miliona evra. U proseku, jedan zahtev za povraćaj imovine zadrugama obuhvata zemljište vredno oko 3,5 miliona evra. Pod pretpostavkom da svih 160 lokalnih samouprava u Srbiji ima zahteve za povraćaj imovine zadrugama, u proseku je vrednost „blokiranog“ zemljišta po lokalnoj samoupravi oko četiri miliona evra.

Posmatrajući po regionima, najveća vrednost obuhvaćenog zemljišta je u Vojvodini, dok je najmanja vrednost obuhvaćenog zemljišta u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar