Foto:privatna arhiva

"Ima li ko prase od 27 kilograma, treba mi za Uskrs, plaćam cenu koju tražite", ovo je samo jedan u nizu od oglasa koji se može naći u različitim poljoprivrednim i stočarskim grupama na Fejsbuku. Potražnja za svinjama, ali i jaganjcima pred uskršnje praznike je izuzetno velika, ali im je i cena isto takva – skoro pa duplo veća nego prošle godine.

Goran Tomić iz mačvanskog sela Batalage nadomak Šapca koji godinama uzgaja svinje, kaže za Nova.rs da je prasiće između 18 i 35 kilograma prodao još pre dva meseca.

„Zapravo, nisu ih ljudi još oterali, ali su ih kaparisali pre dva meseca. Tolika je navala, traže za svih strane, da ne poverujete. Kad se samo setim da sam hteo sve da rasprodam pred zimu, kao da mi je sam Bog rekao da gajim i da će kad-tad doći mojih pet minuta“, priča nam Tomić.

Foto:printscreen/facebook/macvanski svinjari

Ponuda prasića na tržištu je, prema njegovim rečima, slaba, zato što su mnogi svinjari zbog teških uslova odustali od svinjogojstva, pa stoga oni koji su u njemu opstali sada imaju pune ruke posle.

„Nisam samo ja gajio svinje, u Batalagama ima još nekoliko kuća koje drže do 30 svinja. Međutim, mnogi su odustali jer je skočila cena stočne hrane. Ja sam odlučio da prepolovim količinu, pa sam rešio da gajim svinje da imam za Božić i za Uskrs i dobro sam uradio“.

Foto:privatna arhiva

Goran kaže da cena prasića varira od pijace do pijace. Prošle nedelje je cena muških prasića bila do između 480 i 500 dinara, dok je za ženske traženo od 400 do 420 dinara po kilogramu.

Pročitajte još:

„Svake srede teram svinje na pijacu, pa koliko prodam. Međutim, kada mi neko dođe pravo kući, a uzima na veliko, onda se dogovorimo i za nižu cenu. Sve zavisi“.

Foto:privatna arhiva

Ipak, na Fejsbuku se mogu naći oglasi u kojima se prasići nude po ceni od 500 dinara, pa i više.

„Tako je, cena po kilogramu kreće se čak i do 570 dinara, međutim ti ljudi imaju svoje kupce koji godinama uzimaju od njih i onda mogu da im ponude tu cenu. Ja ne mogu, ovo je malo selo, mala opština i gledam kako svi, tako i ja. Svakako, jako sam zadovoljan jer je potražnja velika i skoro sam pa ispraznio štalu. Mnogi su još pre zime ispraznili obore jer nisu imali račun da gaje svinje za 220-250 dinara koliko su tada iznosili žive vage, ali vidite kakvo je stanje sad“.

Stočarstvo je, smatra Goran, neizvesno i nikada se ne zna hoće li sigurno biti zarade, ali porodice koje žive na selu odlučuju se da gaje svinje za potrebe domaćinstva, ali kao i izvor dodatnih prihoda.

„Bogu hvala, imam tri ćerke, dok svakoj od njih dam za Božić, pa Uskrs, pa za ziminu, pa dečije rođendane… Ima nas dosta, tako da ja moram, ali i želim da uvek imam svinje. Sve što ostane, ide na prodaju i tako u krug. Kada kupuješ hranu za njih ne osetiš, ali kada odeš u mesaru i kupiš komad mesa izađe papreno, a kod nas u porodici kilogram mesa je ništa“, kaže naš sgaovornik dodajući da svinjarstvo nije nimalo lak posao jer je potrebno i truda i novca da bi odgajio jedno prase do 30 kilograma.

Situacija sa jaganjcima je malo drugačija – njihova trenutna cena se kreće između 500 i 600 dinara žive vage po kilogramu, a isto je bilo i prošle godine.

Foto:privatna arhiva

Poskupelo i u pečenjarama

Visoka otkupna cena prasića uslovila je da skoče cene i u pečenjarama širom Srbije.

Ekipa Nova.rs kontaktirala je nekoliko pečenjara u Beogradu, Šapcu, Nišu i Kragujevcu, a skoro svi nam kažu isto.

„Prošle godine je prase po kilogramu žive vage koštalo između 250-350 dinara, a cena pečenja bila je 1500, ove godine je njihova cena oko 500 dinara, dok je cena pečenja 1800 dinara. Jagnjeće pečenje prošle godine koštalo je 2.400 dinara, a ove godine je 2.500, dok jagnjići žive vage imaju sličnu cenu i prosle i ove godine“, kažu iz pečenjara za naš portal.

BONUS VIDEO: Oprez tokom praznika: Kako znati da li je meso pokvareno?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar