Henkelu subvencija države od 144.000 evra po radniku

Biznis 06. maj. 202014:35 > 14:5734 komentara
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kompaniji "Henkel" odobrena je subvencija od 14,4 miliona evra za gradnju nove proizvodne linije i proširenje kapaciteta fabrike u Kruševcu, uz uslov da zaposle najmanje 100 radnika. Reč je o investiciji od 93,57 miliona evra.

Tačan iznos subvencija odobrenih „Henkelu“ je 14.436.250 evra, a od ukupne vrednosti investicije, 82,1 miliona evra namenjeno je za opremu, dok je 11,4 miliona evra za izgradnju objekta.

Prema ugovoru, prvih 10,4 miliona evra kompanija će dobiti kada uloži 92 miliona i zaposli 45 radnika. Tada može da povuče 72,18 odsto od subvencije.

Ostatak, od četiri miliona evra „Henkel“ može da povuče dogodine – 2021, kada dokaže da je zaposlio još 55 novih radnika na neodređeno i investirao predviđeni iznos.

Kako se navodi u saopštenju Komisije, vrednost troškova zarada za novozaposlena lica povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu, nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom, iznosiće najmanje 1,9 miliona evra.

Iako prostim deljenjem dolazimo do iznosa od 144.000 evra subvencija po radniku, profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ukazuje da nema smisla kod zajedničkih investicija posmatrati subvenciju po zaposlenom.

„Verujem da se država ne bi izložila riziku, pogotovo ne u izbornoj godini, da nešto uradi ne poštujući odredbe Zakona o ulaganju i odgovarajuće uredbe, kod investiranja u određenu vrstu objekata i razvijenu tehnologiju. Kada ljudi iznos podele po broju zaposlenih radnika, to bude zastrašujuća cifra“, kaže Savić.

Foto:N1

„Ali, subvencije se ne dodeljuju tako, po zaposlenom ide od 2.000 do 10.000 evra subvencija, pod određenim, tačno predviđenim uslovima. Nije isto ulagati u pekaru i visokorazvijenu tehnologiju, kao ni ulagati u Beograd, ili neki nerazvijeni grad. Kod zajedničkih investicija subvencije se drugačije posmatraju“, kaže profesor Savić za Nova.rs, dodajući da bez uvida u projekat ne može da da precizne odgovore.

Komisija za kontrolu državne pomoći odluku je donela 24. aprila, a proizvodnja bi trebalo da počne u drugoj polovini 2020. godine, dok bi punu proizvodnju fabrika trebalo da dostigne 2021. godine.

Budućom investicijom se, kako se navodi, realizuje delimična grinfild investicija, koja je povezana sa nekoliko novih i inovatnivnih  deterdžentskih tehnologija „koje će biti jedinstvene“.

„Investicija predviđa izgradnju dva nova proizvodna objakta veća od 16.000 kvadrata, odnosno infrastrukturu, deo za pripremu masa i nekoliko linija za punjenje i pakovanje“, navodi se u saopštenju Komisije.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar