Foto:Shutterstock

Kompanija GTC, gigant na tržištu nekretina, prodala je svoj portfolio poslovnog prostora u Beogradu mađarskom investitoru Indotek Group.

Kako je precizirano, prodaju 11 zgrada u pet poslovnih parkova (Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue i GTC House). Sve one nalaze se na površini od 122.175 kvadratnih metara na Novom Beogradu.

Prema trenutnim podacima, posao je težak 267 miliona evra, što premašuje knjigovodstvenu vrednost GTC-ovog portfolija u Srbiji.

Prodaja, koja bi trebalo da bude završena u trećem kvartalu 2021. godine biće jedna od najvećih transakcija nekretninama u poslednjih pet godina na tržištu CIE, prenosi Telegraf.rs.

„Prodaja 11 poslovnih zgrada vrhunske klase u Beogradu omogućiće nam da dovršimo razvojni ciklus u Srbiji i započnemo drugačije poglavlje na ovom tržištu. Prodaja srpskog portfolija dešava se u pravom trenutku jer smo trenutno u procesu redefinisanja tržišne strategije i unapređenja našeg poslovanja kako bismo bili održiviji i otporniji na budućnost“, rekao je predsednik upravnog odbora GTC-a Jovav Carmi.

Šta se dešava sa tržištem poslovnog prostora u Beogradu?

Poslovni prostor u Beogradu oduvek je bila izvesna investicija, i poslednjih godina konstantno se ulaže u to tržište i kada je reč o domaćim, ali i stranim kompanijama.

Pre pojave korone, rapidno je rasla potreba za kancelarijskim prostorom pa čak i pored toga,pitanje je bilo da li neka nova IT kompanija sa svojih, na primer, 500 ljudi imati gde da se smesti. Ipak, kako je počeo rad od kuće, tako se i smanjivala potreba za takvom vrstom objekata. Mnogi zvrje prazni, a li se cena nije bitnije menjala.

Foto:Shutterstock

U jednom momentu došlo je do viška poslovnog prostora koji se izdavao, što je čest slučaj, jer su radnici masovno radili od kuće.

Sada kada se situacija u vezi sa koronom stabilizuje, mnoge kompanije vraćaju zaposlene u kancelarije i na svoja radna mesta (radnje, kafići…), mada su neke donele drugačiju odluku: prolongiraju vreme povratka, jer su shvatili da im se rad na daljinu isplati. Time eliminišu dosta troškova vezanih za rad u ofisu.

Kako se GTC-ove zgrade nalaze na Novom Beogradu, proverili smo i raspon cena. To je opština sa, verovatno, najviše potencijala kada je poslovni svet u pitanju. Tu je locirano mnoštvo domaćih i stranih kompanija, a kada je reč o kancelarijama – srednja cena je 1.620 evra, i toliko je trenutno kvadrat.

U maju 2020. iznosila je 1.530, u septembru je bila 1.649, a najviši nivo dostigla je u novembru – 1.795 evra po m2.

I iz mađarskog fonda priznaju da već neko vreme žele da uđu na ovo tržište.

Magovi ritejla pričaju da se pre 20 godina nije dešavalo da vodite ljude u obilazak firme i da kandidat ne prihvati posao jer mu se ne dopada izgled zgrade, aludirajući na promene koje su nužne. Beograd trenutno deluje kao top lokacija za ovaj deo Evrope, a investitori uglavnom ističu njegovu lokaciju i potencijal kao glavne adute.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare