Zoran Grubišić Foto: N1

Svetu preti dužnička kriza, kao što mu preti i recesija, a to je i zaključna poruka Ekonomskog foruma u Davosu, kaže profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Komentarišući poslednje zaduživanje Srbije za 1,75 milijardi dolara kroz prodaju evroobveznica, Grubišić kaže da je zaduživanje neminovnosti i da to nikada nije dobra vest, „ali kada morate da se zadužite za to morate da platite cenu“. On poručuje da ovo nije kraj i da ćemo se – zaduživati još.

„Zaduživanje je neminovnost, to nikada nije dobra vest, ali kada morate da se zadužite morate za to da platite cenu. Ono je potrebno za finansiranje eksternih neravnoteža i da bi se podstakao privredni rast. Šta je tu uspeh? Tražnja je bila šest puta veća, kupljene su obveznice koje dospevaju za pet i za deset godina, a mala je ročna premija – nije isto čekati pet i čekati deset godina da biste dobili glavnicu – investitor u međuvremenu dobija kuponsku kamatu“, navodi Zoran Grubišić.

Kada je reč o ceni zaduživanja, Grubišić ističe da je ovo sada zona rastućih kamatnih stopa.

„Ovo nije kraj zaduživanju“, poručuje profesor.

Na pitanje do kada će ovakva situacija trajati, sagovornik N1 ističe da će ova godina biti obeležena niskim privrednim rastom – trećina privreda biće u recesiji, ali ne one najveće.

„Srbija će izbeći recesiju, ali će biti nizak ekonomski rast. Inflacija će ostati visoka. Uspeh je zaustaviti dalji rast inflacije, ali je moramo spustiti jer je jako daleko od ciljanog nivoa. Isti je slučaj i sa ekonomijama SAD i evrozone“, kaže Grubišić.

Biće, kaže, problem dovesti inflaciju na ciljani nivo.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Da li su nova zaduživanja jedini način za finansijski opstanak Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar