Kopaonik, 2. marta 2020 - Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana Safet Gerxhaliu na panelu "Zapadni Balkan- Regionalno ekonomsko prodrucje" u okviru Kopaonik biznis foruma.

Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Safet Grdžaliju izjavio je večeras Tanjugu da očekuje da će Priština doneti odluku o ukidanju taksi na robu iz Srbije krajem ove ili sledeće nedelje, tako što će do 15. marta ukinuti takse na sirovine i repromaterijal, a do 1. aprila u potpunosti.

Izvor: Tanjug

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići izjavio je prethodno na Kopaonik biznis forumu da očekuje da Priština tokom ove nedelje donese „pozitivnu odluku“ o taksama koje je uvela na robu iz Srbije i BiH.

Grdžaliju ističe da je najbolja stvar u ovom momentu što je počela diskusija koja je konkretizovana po pitanju ukidanja taksi za uvoz robe iz Srbije i BiH.

„Danas je u kosovskoj skupštini bila dobra diskusija i većina poslanika je podržavalo tu ideju da se ovaj problem rešava. Ima tu nekoilko datuma, do 15. marta ukida se taksa što se tiče uvoza sirovina i repromaterijala, što je, ako analizirate uvoznu strukturu, 80 odsto robe. U tom kontekstu od 1. aprila će biti ukidanje celog tog paketa od 100 odsto“, naveo je Grdžaliju.

Kako je rekao, najbitnija stvar u tome je što je Aljbin Kurti vodio žestoke razgovore sa svim akterima uključenim u taj proces.

„Dobio je pozitivne fidbeke i na osnovu toga je doneo takav stav. Treba, ipak, znati da to nije odluka, to je jedan stav i mi se nadamo da će sledeće nedeje ili možda krajem ove nedelje to biti tema dobre diskusije u kosovskoj vladi i očekujemo da to bude na glasanju. I ta taksa će pripasti prošlošću“, naglasio je Grdžaliju.