Foto: Shutterstock

Istraživanje portala "Statista" pokazalo je da građani Srbije, za razliku od većine evropskih zemalja nemaju poverenja u plaćanje kreditnim karticama. Prema rezultatima ovog portala građani Srbije čak 81 odsto transkacija plaćaju u kešu, dok je, primera radi, u Francuskoj to svega 24 odsto ili u Italiji gde je 57 odsto korisnika plaća gotovinom.

Pojava kreditnih kartica pre nekoliko decenija automatski je smanjila plaćanje u kešu, a pojava novih mobilnih aplikacija dodatno je uticala na to. Portal „Statista“ u svom istraživanju hteo je da pokaže koliko građani Evrope i dalje koriste keš, te da li je ovaj vid plaćanja otišao u istoriju.

Rezultati istraživanja pokazali su da je osetna razlika u plaćanju kešom između severozapada i istoka Evrope. Razloge tome treba svakako tražiti u razlikama u razvijenosti dva kraja Evrope, te razlikama koje su nastale još u vreme Hladnog rata.

Izvor: Landgeist

Komparativno posmatrano, građani na severozapadu u zemljama poput Velike Britanije ili nordijskih zemalja transakcije u kešu čine samo 20 odsto ukupnih transakcija. Sa druge strane, u zemljama koji se nalaze na istoku taj nivo plaćanja ide čak do 70 odsto.

Iznenađujuće, Nemci čak 63 odsto transakcija izvršavaju u kešu, što je prilična razlika u odnosu na razvijene zemlje Zapadne Evrope.

Kako stoje Srbija i Balkan?

Kada je reč o balkanskim zemljama, građani ovog dela Evrope umnogome koriste plaćanje gotovinom. Građani Srbije veoma su nepoverljivi u kartici ili su jednostavno verni kešu, pa čak 81 odsto transakcija izvršavaju ovako.

Slična situacija zabeležena je i u regionu. Bugari identično kao i mi plaćaju, pa je procenat plaćanja u kešu isto 81 odsto u ukupnim transakcijama.  U Bosni i Hercegovini u gotovini se izvršava 70 odsto transakcija, u Hrvatskoj 73, a u Sloveniji 63 odsto.

Za Severnu Makedoniju, Kosovo i Crnu Goru ne postoje podaci. Jedino ko je više nepoverljiv od građana Srbije je Albanija, gde je procenat plaćanja gotovinom 88 odsto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar