Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Iako nas je predsednik Aleksandar Vučić uveravao da su rešene sve dileme oko nabavke gasa iz Rusije, ostalo je dosta pitanja koji nije najjasniji onom "običnom" svetu, koji će na kraju i platiti taj gas. Pa, kad ga već svi plaćamo, trebalo bi i da znamo od koga kupujemo, koliko gasa trošimo i kolika će biti njegova cena.

Koliko gasa trošimo?

Na osnovu dosadašnjih računica, odnosno proseka iz prethodnih godina i dodatne potrošnje koja se očekuje, računica pokazuje da će Srbiji biti neophodno oko tri milijarde kubnih metara gasa u narednih godinu dana. Dogovorena je cena za 2,2 milijarde kubnih metara, što čini dve trećine naših potreba (domaćinstva, industrija), a preostala trećina bi tek trebalo da bude dogovorena kroz aranžman sa Rusijom.

Nemačka, gasovod, cevi
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Iako su do sada potrebe bile pomenutih 2,2 milijarde kubnih metara, kako zvaničnici tvrde, zbog razvoja industrije, ali i povećane potrošnje potrebno je nabaviti dodatne količine.

Struktura troškova gasa – najviše troše domaćinstva, pa industrija

Domaćinstva i industrijski sektor najveći su potrošači gasa u Srbiji. O tome je i u „Utisku nedelje“ detaljno govorila ekonomska novinarka Radojka Nikolić, koja je istakla da samo na potrošnju domaćinstva otpada 49 odsto upotrebe gasa.

„Naša potrošnja gasa je oko tri milijarde kubnih metara godišnje, što je upravo ova računica oko koje se dogavaramo. Od toga, 49 odsto potrošnje koriste domaćinstva. Da nema tog gasa, domaćinstva ne bi mogla da se greju. Pored toga, 26 odsto gasa koristi industrija. Samo pre 10 godina, industrijska proizvodnja je na potrošnju koristila samo 10 odsto gasa. Što se dodatne potrošnje tiče, oko 10 odsto gasa koriste uslužna industrija i tržni centri. Na kraju, ostaje dva odsto koje koristi poljoprivreda“, rekla je ekonomska novinarka Nikolić.

Kolika iznosi cena gasa?

Do 31. maja, naša zemlja imala je ugovor sa Rusijom prema kojem smo ovoj zemlji plaćali gas u vrednosti od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što je bila povoljna cena. U poslednjoj godini našeg ugovora, desio se napad Rusije na Ukrajinu, koji je time posredno stvorio energetsku krizu širom kontinenta.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Zbog toga, cena nafte i gasa doživela je rapidan skok, što se odrazilo i na naš aranžman sa Rusijom. Prema rečima predsednika Vučića, Srbije je dogovorila cenu koja će biti između 310 i 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, što je osetno povećanje u odnosu na prethodni sporazum, ali i dalje bolje od tržišne cene koja je u ovom trenutku relevantna na tržištu (kreće se oko 900 dolara za 1.000 kubnih metara).

Od čega zavisi cena gasa?

Postoje dva načina na osnovu kojeg se računa cena gasa. Prvi, o kojem je pre nekoliko dana govorio i predsednik Vučić bila je cena koja se računa tzv. naftnoj formuli, koja se obračunava prema proseku potrošnje i tome koliko unapred kupujete. To je 2,2 milijarde kubnih metara gasa, odnosno dve trećine naše planirane nabavke.

Za ovaj deo bitni su i politički kontakti dve strane, u ovom slučaju Rusije i Srbije. Drugi način je klasičan tržišni – odnos ponude i tražnje, odnosno situacije na svetskom tržištu pokazuje kolika će biti nova cena gasa. S obzirom na to je inflacija praktično globalna, da su pokidani lanci snabdevanja i da Rusija odgovara Evropi na svoj način – podiže cenu, traži plaćanje u rubljama. Tržišna cena dosta je nepovoljna u ovom trenutku, jer se pomenutih okolnostima kreće i preko 900 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Zdravorazumski deluje da je bolje dogovoriti cenu po naftnoj formuli, jer trenutno garantuje bolju cenu, ali sa druge strane, upravo zbog gibanja na tržištima cena može biti i niža kroz nekoliko meseci.

Podsećanja radi, samo pre dve godine, u jeku pandemije koronavirusa, cena gasa i nafte bila je gotovo na istorijskom minimumu, kada je bilo ekonomičnije kupiti ove energente po tržišnoj ceni.

Od koga nabavljamo gas?

Celokupnu količinu potrebnog gasa Srbija nabavlja od Rusije, što stručnjaci neretko kritikuju jer stvara gotovo stopostotnu zavisnost od ove velike sile. Deo gasa naša zemlja i sama proizvodi, doduše minimalan, što nas u potpunosti ograničava na zavisnost od Moskve. Gas kod nas dolazi tzv. Turskim tokom, preko Bugarske.

Bonus video: Goran Radosavljević – Bitnija tema od gasa je da li ćemo imati struju?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare