Građani za povlašćene proizvođače struje daju duplo više novca

Biznis 03. avg 202214:17
Podeli:
Foto: N. Milivojević

Iako je početkom godine Vlada Srbije donela odluku da će naknada koju plaća krajnji potrošač za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, ostati ista kao i prethodne godine, krajem jula je ipak usvojila Uredbu o izmeni uredbe o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije u 2022. godini. Umesto 0,437 dinara po kilovat času (kWh), naknada od 1. avgusta iznosi 0,801 dinara po kilovat času (kWh), što je gotovo duplo u odnosu na dosadašnju.

Mesec dana ranije, objavljen je i Izveštaj Agencije za energetiku, u kome se navodi da su na kraju 2021. godine na distributivnoj mreži bile priključene 353 male hidroelektrane (MHE), ukupne instalirane snage 247 MW, sa svega 2,9 odsto učešća u ukupnoj proizvodnji električne energije za prošlu godinu. Samim tim, može se zaključiti da je do 2021. godine u Srbiji nepovratno uništeno više od 300 km reka.

Foto: N. Milivojević

U Izveštaju se takođe navodi da Agencija priznaje da jedan od najvećih troškova predstavljaju gubici u distributivnoj mreži koji su u 2021. godini iznosili 11,73 odsto, gotovo identično kao 2019. godine. Iz Svetske organizacije za zaštitu prirode WWF ukazuju da bi se smanjenjem distributivnih gubitaka od svega 2 odsto, uštedelo više električne energije nego što je godišnja proizvodnja svih MHE.

"Jedina dobra vest ovih je dana stigla iz Svetske investicione banke (EIB). Rezultat je da komercijalne banke više ne mogu da finansiraju hidroenergetske projekte, bez da EIB prethodno ne izvrši detaljne provere projekata. To znači da će se preusmeriti na projekte nižeg rizika", ističe Nataša Milivojević, saradnica WWF Adrije na Programu očuvanja slatkovodnih ekosistema.

Sasvim je jasno da, osim direktne štete po prirodu, pogotovo u kontekstu klimatskih promena i nepovoljnih situacija u pogledu hidroloških prilika, male hidroelektrane proizvode i značajne finansijske gubitke za celu državu. Korist imaju samo povlašćeni proizvođači električne energije iz malih hidroelektrana, a ovo uvećanje naknada za zelenu energiju dodatno će uticati na račune građana. Ove cene dovode do preusmeravanja sredstava iz ruku potrošača u ruke vlasnika kapitala MHE, koje u 2021. godini iznose preko 31 milion evra.

"Neophodno je da Vlada Srbije trajno ukine plaćanje podsticaja za male hidroelektrane i tako dodatno spreči dalje uništavanje naših reka i izbegne dodatne gubitke za građane, a sredstva od naknada za podsticaje usmeri prema društveno korisnim projektima i zaštiti životne sredine", zaključuje Milivojević.

Iz WWF podsećaju da je pre mesec dana u Federaciji Bosne i Hercegovine donet izmenjen i dopunjen Zakon o energetici, kojim se zabranjuje izgradnja novih malih hidroelektrana. Postojeći projekti će biti nastavljeni, ali izdavanja dozvola za nove više neće biti.

BONUS VIDEO Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar