Foto: N1

Savet Komisije za kontrolu državne pomoći doneo je rešenje kojim se kompaniji "Technic development", investitoru i proizvođaču obuće "Geoks" u Vranju, nalaže da vrati državnu pomoć jer je dodeljena suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.

U rešenju, objavljenom na sajtu Komisije, navodi se da su odobrena sredstva za „Izgradnja fabrike za proizvodnju obuće“ u Vranju, dodeljena suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.

Tim rešenjem se Ministarstvu privrede nalaže da, bez odlaganja, preduzme mere prema kompaniji „Technic development“ sa ciljem vraćanja državne pomoći, piše JugPress, a prenosi Fonet.

Kompanija treba da vrati pomoć od 90.687.891 dinar, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 1. aprila 2016. godine do dana vraćanja iskorišćenog iznosa, navodi se u rešenju.

Takođe, treba da vrati i pomoć od 323.356.500 dinara, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 23. decembra 2016. godine do dana vraćanja iskorišćenog iznosa.

„Technic development“ je u Vranju proizvodio obuću italijanske kompanije „Geoks“, koja je početkom avgusta zvanično prestala da radi, a oko 1.200 radnika ostalo je bez posla.

„Geoks“ je u Vranju radio pet i po godina i za to vreme je od države dobio subvencije od 16 miliona evra, koje su uglavnom korišćene za isplatu zarada radnicima.

Bonus video: Emisija N1 Ispod površine – Ping pong Ling longa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare