Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede, Hores
Georgi Genov Foto: N1

Sada je popunjenost hotela oko 25 odsto, što je daleko od popunjenosti od pre epidemije. Tada, 2019. godine, popunjenost hotela je bila oko 65 odsto. Tako je u gradskim hotelima i u banjskim i planinskim centrima, kaže za InfoBiz Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES.

Pročitajte još:

„Da bi se rad isplatio i omogućio opstanak potrebno je da popunjenost bude iznad 35 odsto“, ističe Genov.

Imamo dva problema – jedno je očuvanje hotela, a drugo očuvanje radne snage. Opstanak brojnih hotela je, kako navodi, doveden u pitanje.

„Čak 40 odsto moglo bi da bude zatvoreno ili prodato. Prvi paket državne pomoći pomogao je da hoteli opstanu, ali hotelijerima je i sada neophodna pomoć kako bi prebrodili prebrodili produženu krizu koja je izazvala pandemija“, ukazuje gost N1.

Gradski hoteli čine polovinu ukupnog broja hotela – od ukupno 450 u Srbiji, njih je 200.

„Njihov opstanak je važan. Hotelski sektor ostao je bez 6.000 radnika, koji su u velikom broju otišli da rade u inostranstvu. Nedostaju kuvari, konobari, a Malta traži više od hiljadu radnika u tom sektoru. Domaći hotelijeri trenutno, zbog krize, mogu da im ponude minimalac, a Evropska unija je izdvojila za pomoć turizmu više od 160 milijardi evra, te se sa tim nije lako takmičiti“, ukazao je Georgi Genov.

Veće plate domaći poslodavci u tom sektoru, možda će moći da ponude, smatra, kada se oporave od krize, što se očekuje 2022. godine.

Genov napominje da je ideja da država omogući dolazak stranih radnika, kako bi se popunila prazna radna mesta.

Podseća i da su strani turisti ključni za opstanak gradskih hotela, jer su popunjavali 80 odsto njihovih kapaciteta. On veruje da predstojećeg leta neće biti poseta stranaca u obimu koji je zabeležen pre pandemije.

Oko 50, 60 odsto gradskih hotela uspeće da preživi. Planinski su, kaže – nešto drugo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar