Foto: NOVA S

Georgi Genov iz Udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES) i ekonomski novinar Aleksandar Milošević u emisiji "Među nama" govorili su o turističkoj sezoni u Srbiji koja je počela, ali i o zatvorenosti beogradskih hotela zbog epidemije koronavirusa.

Otvorena je turistička sezona i svi hoteli u planinskim i banjskim centrima, kao i privatni smeštaj, kada je popunjenost u pitanju, beleže impozantne rezultate,  rekao je predsednik HORES-a Georgi Genov.

Međutim, s obzirom na najnoviju situaciju sa zaraženima od koronavirusa, on je upozorio da ukoliko se  u tim centrima ne primenjuju zdravstvene mere oni preko noći mogu da se isprazne i zato je apelovao na poštovanje procedure.

S druge strane, kada su gradski hoteli u pitanju tu je veoma slaba popunjenost, dodao je Genov, napominjujući da to nisu „beogradski, ni srpski hoteli već da su to evropski hoteli koji su građeni po evropskim standardima i da dele globalno tržište,  pa o trenutnu zatvorenost u drugim državama“.

Popunjenost hotela u Beogradu je oko 12 odsto, a u Srbiji bez Beograda 22, 3 odsto najnoviji su podaci HORES-a , a prema rečima Genova, u Beogradu je trenutno zatvoreno 115 hotela, čak pet novokategorisanih od ove godine.

On je istakao da ne postoji neko ko može da razreši problem  sa kovidom i da Beograd deli sudbinu drugih gradova u Evropi.

Na pitanje šta tolika zatvorenost hotela tačno znači za Beograd, ekonomski novinar Aleksandar Milošević smatra da ne znači nista dobro.

„Dugoročno neće nista biti drastično promenjeno, kada bude nestao kovid vratiće se turisti i kongresi. Treba preživeti taj peroiod, ovu i verovatno narednu godinu“, rekao je on.

O čemu su još govorili Georgi Genov i Aleksandar Milošević pogledajte u video prilogu: