Udruženje: Formira se radna grupa za regulisanje statusa frilensera

Biznis 28. sep. 202118:57
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da su danas dobili mejl iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa Rešenjem o obrazovanju radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera.

U saopštenju se navodi da je mejl stigao pošto je Udruženje 15. septembra na više adresa uputili zahtev da se formira radna grupa do kraja meseca.

U Rešenju se navodi da će radna grupa „pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Srbije i samozaposlenih lica, frilensera, koja rade preko platformi“.

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

Da bi se uhvatila u koštac sa ozbiljnim i gorućim problemima, radna grupa mora pod hitno početi sa radom, a očekujemo da ćemo na prvom sastanku saznati više o tome kako će se rešavati status frilensera, navode iz Udruženja.

Smatramo da rešenje koje je najavljeno za 1. januar, koje podrazumeva normirane troškove od 18.300 dinara mesečno, sa ukupnim iznosom poreza i doprinosa od 55,8 odsto, mora biti izmenjeno, te ćemo već na prvom sastanku radne grupe to pitanje postaviti kao prioritetno, navodi se u saopštenju.

Bonus video – Protestni performans „Borba bez podela je pobeda za svakoga“ 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar