Firma “Novi Pazar-put”, koja je u vlasništvu kontroverznog biznismena s Kosova Zvonka Veselinovića, ponovo dobija poslove od države, pa je tako od početka godine sklopila ugovore vredne gotovo pola miliona evra. Veselinoviću, očigledno, ni dovođenje u vezu sa različitim krivičnim delima, kao ni činjenica da se nalazi pod sankcijama SAD, ne uspevaju da ugroze uspešno poslovanje sa državnim preduzećima.

Firma “Novi Pazar-put” bavi se izgradnjom puteva i auto-puteva, ali široj javnosti nije poznata zbog projekata koje je uradila, već zbog vlasnika. Ona je, naime, ćerka firma “Inkopa”, kompanije u vlasništvu kontroverzbog biznismena s Kosova Zvonka Veselinovića, koji ima 60 odsto udela, dok preostalih 40 procenata drži njegov brat Žarko.

Zvonko Veselinović dovođen je u vezu sa različitim krivičnim delima – od trgovine drogom, preko umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, pa do nelegalnog iskopavanja šljunka, a nalazi se i pod sankcijama američkog Ministarstva finansija. Ipak, to ga ne sprečava da dobro posluje sa državom.

Naime, od početka godine, “Novi Pazar-put” dobio je od države poslove vredne gotovo pola miliona evra, preciznije 439.700 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Veselinović je od početka godine sa državom sklopio četiri posla, a poslednji u nizu dobio je 5. avgusta, kada je dostavio bolju ponudu od drugog ponuđača, u postupku koji je raspisalo Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar. U pitanju je posao nabavke kamenog materijala. Ugovor je vredan 15,96 miliona dinara sa PDV-om, što je oko 136.400 evra.

Još tri posla od države

Svega desetak dana ranije, 24. jula, “Novi Pazar-put” dobio je posao od Opštinske uprave opštine Tutin. Ovog puta, braća Veselinović jedini su bili zainteresovani za posao krpljenja gradskih ulica i lokalnih pzuteva, pa im je dodeljen posao vredan 3,5 miliona dinara (30.000 evra) sa PDV-om.

Preostala dva posla od početka godine, “Novi Pazar-put” dobio je od JKP “Putevi”. Oba je dobio 27. februara, u okviru jednog postupka, a ugovori su “teški” po 28,8 i 3,19 miliona evra sa porezom, dakle po približno 246.000 i 27.300 evra.

Foto: Shutterstock

U pitanju su poslovi nabavke kamenog granita za tampon slojeve i eruptivnog kamenog agregata.

Sa Veselinovićem i Radoičićem povezano bar 10 firmi

Inače, u vezu sa Veselinovićem i njegovim partnerom Milanom Radoičićem, koji je formalno izašao iz vlasništva kompanije Inkop iz Ćuprije, a time i zavisnih pravnih lica, dovodi se barem 10 firmi. Istraživanje “Nove” pokazalo je da se na ime Veselinovića i Inkopa vodi bar pet firmi, dok je još toliko u direktnoj ili indirektnoj vezi sa dvojcem s Kosova.

Konkretno, pored “Inkopa”, tu su još preduzeća “Betonjerka Aleksinac”, “Dolly Bell”, “Novi Pazar-put”, “Velmort trans plus”, a i Radoičić i Veselinović bili su vlasnici “Putne izgradnje Novi Pazar” koja je likvidirana i “Čivija komerc” koja je izbrisana iz registra. Sa Veselinovićem se u vezu dovode još dve firme – “SZTR Prizma B.I.” i “Ferari preduzeće za usluge i promet polovnim vozilima SH.A”, za koje je Ministarstvo finansija utvrdilo da je pod njegovom kontrolom.

Sa druge strane, još tri firme su po njihovoj oceni pod kontrolom njegovog brata Žarka – “Žarko Veselinović B.I” i STR “Kristal”, sa sedištem na Kosovu, i Nautika centar D.O.O. sa sedištem u Hrvatskoj.

PROČITAJTE JOŠ

Treba, međutim, napomenuti i firme Veselinovićeve supruge Ljiljane Božović. Ona je suvlasnica firme “Bioroganika Beograd”, a imala je udeo i u kompaniji “Storenergy” iz Kragujevca, čiji je suvlasnik Vučićev kum Nikola Petrović. Sudeći po podacima sa APR, ona je svoj vlasnički udeo prepustila ili prodala Petroviću, koji je sada vlasnik 60 odsto te kompanije. Takođe, u vlasništvu Veselinovića i Petrovića bio je i deo firme “Granit Peščar” iz Ljiga, ali se sada sve vodi na “Nukelus” iz Lazarevca.

Zvonko Veselinović Foto:MUP Srbije

Od države i povoljni krediti

Jedna od firmi koja se dovodi u vezu sa Zvonkom Veselinovićem je “C&LC”, koja je prošle godine dobila kredit od državnog Fonda za razvoj, koji svake godine dodeljuje povoljne kredite firmama, sa ciljem da, barem kako se navodi na zvaničnom sajtu ove državne institucije, pomogne unapređenju mikro, malih i srednjih preduzeća. Sredstva međutim odlaze i firmama koje dobijaju unosne poslove od države i koje su bliske aktuelnoj SNS vlasti.

Novac koji se dodeljuje u vidu kredita kreće se u rasponu od 300.000 do 250 miliona dinara, a kamatne stope idu od svega 1,5 odsto do maksimalno 2,8 procenata, koje su toliko niske da se ove pozajmice mogu tretirati gotovo kao poklon.

BONUS VIDEO „Zvonko i Andrej milijardu slavili“: Vlast napada medije, a ne odgovara na pitanja o „skaj“ prepisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare