Foto: srbija2027.gov.rs, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Firma Market Epito Zrt, koja je u vlasništvu bliskog prijatelja Viktora Orbana - Ištvana Garančija, kao jedini ponuđač dobila je posao na izradi urbanističko - tehničke dokumentacije "za potrebe ishodovanja lokacijskih uslova za izgradnju Akvatik centra" u okviru EXPO kompleksa u Surčinu. Radi se o firmi jednog od najbogatijih mađarskih biznismena koja je do sada već radila na sličnim projektima u toj zemlji, čija je cena neretko drastično uvećavana.

Vlada Srbije je početkom ove godine osnovala osmu firmu koja je povezana sa projektom Expo 2027, a radi se o preduzeću “SPV Akvatik centar doo Beograd”, koje bi u Surčinu trebalo da gradi kompleks za vodene sportove.

Reč je o sportskom centru u kojem će biti sagrađeni bazeni, postavljene skakaonice, a zauzeće površinu od 10 hektara. Prema najavama, to će biti moderan kompleks namenjen vodenim sportovima sa pratećom infrastrukturom.

Planirani izgled Akvatik centra Foto: srbija2027.gov.rs

Nedavno je raspisan i tender za izradu urbanističko-tehničke dokumentacije za potrebe ishodovanja lokacijskih uslova upravo za kompleks Akvatik. Zanimljivo je da se na ovaj tender javila samo jedna firma i to iz Mađarske. Reč je o „Market Epito Zrt“, koja je u vlasništvu mađarskog biznismena Ištvana Garančija, a njena ponuda je prihvaćena.

U dokumentaciji se navodi da vrednost ugovora iznosi 28,56 miliona dinara sa PDV-om ili oko 250.000 evra.

Ištvan i njegovo bogatstvo

Prema pisanju mađarskih medija, Ištvan Garanči je blizak prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana. Spisak „dragulja“ njegovog bogatstva poprilično je dugačak, a njegov uspon na listi najbogatijih Mađara bio je munjevit.

Viktor Orban Foto:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Firma koja se jedina javila na tender za Akvatik u Surčinu, u Mađarskoj je gradila kupolu zoološkog vrta. U tamošnjoj javnosti ova investicija je naišla na kritike zbog rapidnog povećanja njene cene.

Orban mu uručio nagradu lično, pre toga leteli privatnim avionom

Osim toga, ova kompanija radila je na izgradnji nove rukometne dvorane u Budimpešti, a reč je o poduhvatu vrednom 100 milijardi forinti. Krajem 2018. godine, pomenuta mađarska kompanija dobiila je i nagradu za najbolju u toj godini. Priznanje je uručio premijer Viktor Orban lično.

Međutim, dodelu pomenute nagrade pratila su pisanja brojnih medija o tome da je lukusuzni avion u vlasništvu upravo Garančija prevozio premijera Viktora Orbana.

Viktor Orban Foto:Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Portparol mađarskog premijera tada je u izjavi za medije rekao da je Orban prihvatio poziv svog prijatelja neznajući da će mu kasnije uručiti nagradu za najbolju firmu.

Posao sa kazinom

Takođe, mađarski mediji objavili su i da se Garančijevo ime pominje u čak 110 kompanija i to kao sadašnji ili bivši vlasnik. Osim jahti, aviona i građevinskih poduhvata, u njegovom vlasništvu je i nekoliko kazina.

Tu, zapravo nije kraj. On je i vlasnik fudbalskog kluba Feherver. Upravo je na utakmicu tog kluba prevozio premijera Viktora Orbana u Bugarsku privatnim avionom.

PROČITAJTE JOŠ

Prijatelj Viktora Orbana poseduje i najmanje tri hotela, a u posao je ušao sa još dvojicom biznismena.

Šta znamo o Akvatiku

Kako piše u odluci o formiranju nove firme pod ovim imenom, ona se osniva radi izgradnje sportskog kompleksa za vodene sportove, a po izdavanju upotrebne dozvole i upisa objekata u katastar, odnosno po isteku roka od pet godina, to državno preduzeće prestaće sa radom.

U Službenim glasniku piše da će “SPV Akvatik” finansirati iz budžeta, iz kredita i zajmova, te da ukupni kapital iznosi 100.000 dinara.

Kako je Nova pisala, ovom firmom upravljaće Skupština tog preduzeća, a činiće je tri predstavnika koje će predložiti Ministarstvo finansija. Takođe, “SPV Akvatik” imaće i direktora, a to će, kao i u prethodnih šest slučajeva, biti Građevinska direkcija Srbije.

Foto: Srbija2027.gov.rs

Izgradnja centra vodenih sportova nije bila predviđena kada je Aleksandar Vučić tokom leta najavio projekat EXPO. Tada je projektom bila predviđena izgradnja paviljona, nacionalnog stadiona, hotela…

Međutim, nedavno je ministar finansija Siniša Mali izjavio da će u okviru projekta EXPO biti sagrađen Akvatik centar za vodene sportove, sa bazenima, skakaonicama i “svim neophodnim stvarima za održavanje evropskih i svetskih prvenstava u tom sportu”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare