Foto:N1

Srbija je kompaniji FCA Srbija dodelila 48 miliona evra subvencija, uz obavezu da investitor do kraja 2024. godine uloži još najmanje 162 miliona evra. Projekat se tiče proizvodnje elektičnih autobomobila u fabrici u Kragujevcu, ali kompanija nema obavezu zapošljavanja dodatnih radnika, vidi se iz ugovora o dodeli državne pomoći, piše Nova ekonomija.

Od ukupnog ulaganja, FCA Srbija, koja je delom i u državnom vlasništvu, mora da najmanje četvrtinu investicije finansira iz sopstvenih sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć, navodi Nova ekonomija.

Državna pomoć će biti isplaćena u dve tranše, 15,5 miliona evra u 2023. godini i 32,54 miliona evra 2024. godine.

Kompanija je u obavezi da pet godina od završetka investicionog projekta ne smanjuje „vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava“.

Kako se navodi u ugovoru, kompanija u Srbiji posluje poslednjih deset godina sa proizvodnim pogovonom u Kragujevcu i „trenutno proizvodi model vozila FIAT 500L“, piše Nova ekonomija.

„Glavna tržištva Korisnika (FCA Srbija) su uglavnom zemlje EU i SAD“, piše u ugovoru.

Navodi se da je kompanija u 2021. godini ostvarila procenjeni konsolidovani prihod od 149,4 milijarde evra u okviru grupacije.

Za prošlu godinu još uvek ne postoje objavljeni finansijski izveštaji, dok je FCA Srbija 2020. godine imala ukupne poslovne prihode 45,9 milijardi dinara (390 miliona evra), što je manje nego 2019. godine kada prihodi bili 63,9 milijardi dinara (544 miliona evra).

BONUS VIDEO – Ovo je nekada bio automobil godine – ponos i dika Kragujevca

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar