Foto: REUTERS/Ivan Milutinovic /Guliver

U Fijatovoj fabrici u Kragujevcu (FCA) i danas je nastavljena proizvodnja automobila, a rad je organizovan u dve smene, rekao je za portal Nova.rs Saša Đorđević, sekretar Samostalnog sindikata FCA.

Đorđević nije mogao da potvrdi da li će rad u fabrici biti organizovan i sutra, jer obaveštenje o planiranim aktivnosti za naredni dan menadžment fabrike dostavlja oko podneva.

„U fabrici se poštuju sve preventivne mere koje je propisala država, svi radnici su upoznati sa higijensko-sanitarnim preporukama za ličnu bezbednost i mi smo kao sindikat dali saglasnost za ovakav način rada“, rekao je Đorđević.

Domaći mediji juče su preneli da je kompanija „Fijat Krajsler Automobili“ objavila je da će zbog epidemije koronavirusa privremeno zatvoriti svoje pogone u Italiji, ali je i istovremeno kragujevačka fabrika dobila instrukcije da odloži planirani prekid i pokrene proizvodnju.

Sekretar Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević je za portal Nova.rs rekao da postoji redovna razmena radnika na relaciji Kragujevac – Italija, ali da nema podatke da li su sada, po zatvaranju Fijatovih fabrika u Italiji, ti radnici vraćeni u Srbiju.

Epidemiolog kragujevačkog Instituta za javno zdravlje Predrag Delić za naš portal kaže da je sa prostora Kragujevca i Šumadije, oko 70 ljudi „stavljeno pod nadzor od 14 dana“ u takozvanoj samoizolaciji i da među njima verovatno ima i Fijatovih radnika iz Italije.

„Nismo vodili evidenciju ko je gde od izolovanih građana radio, već samo iz koje zemlje su došli. Ima građana koji su bili u Francuskoj i Italiji, ali ne možemo da tvrdimo da su svi iz Italije Fijatovi radnici“, kaže doktor Delić, dodajući da će tek kasnije praviti takvu analizu.

On pojašnjava, da „osobe pod nadzorom“ nisu testirane na koronavirus, već da su dobile preporuku da tokom 14 dana, koliko traje inkubacija, prate svoje zdravstveno stanje i da o svakoj promeni koja ukazuje na simptome virusa, obaveste Institut za javno zdravlje.

Do sada je u Kragujevcu testirano 9 osoba na korona virus i svi rezultati su negativni.