Evropska centralna banka (ECB) po deseti put zaredom je povećala tri ključne kamatne stope, i to za 25 baznih poena, odnosno 0,25 odsto.

Sada će kamatne stope na devizne olakšice iznositi četiri odsto, na glavne operacije refinansiranja 4,5 i na marginalne kreditne olakšice 4,75, što su rekordni novi ključnih kamata.

Odluke ECB o ključnim kamantim stopama odražava se i na cenu zaduživanja, jer zbog njihovog rasta, povećava se i euribor, što automatski utiče na rate kredita u evrima za dužnike u Srbiji, s obzirom na to da je visina kamata ovih pozajmica vezana za kretanje evropske kamatne stope.

Međutim, ovo je prvi mesec da korisnici stambenih kredita u našoj zemlji, koji se uzimaju upravo u evrima, ne moraju da strepe zbog odluke ECB, jer je Narodna banka Srbije ograničila kamate na te vrste pozajmica, počevši od oktobarske rate.

To u praksi znači da, i kada bi ECB povećala kamate, korisnici stambenih kredita u Srbiji to trenutno neće osetiti.

PROČITAJTE JOŠ

Ova odluka odnosi se na kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, jer upravo te kamate rastu svaki put kada poraste i euribor.

Nominalne kamate banaka ograničene su na 4,08 odsto, a ovo važi i za dužnike koji podignu kredit nakon 1. oktobra, s tim da će nakon tog datuma biti ograničene i fiksne kamate, na 5,03 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar