Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) danas će podići referentnu kamatnu stopu, a glavno dilema je da li za 25 ili 50 baznih poena.

Predstavnici Evropske centralne banke će objaviti svoju odluku danas po podne, a predsednica ECB Kristin Lagard će potom održati konferenciju za novinare.

ECB je od jula podigla referentnu kamatnu stopu za rekordnih 350 baznih poena da bi obuzdala inflaciju, a ovo će biti sedmo povećanje zaredom, prenosi Rojters.

Glavni cilj, obaranje stope inflacije na dva odsto, uprkos ovim naporima je veoma udaljen, moguće da će je postići tek za nekoliko godina, navodi agencija.

PROČITAJTE JOŠ

Prema tržišnim porcenama, verovatnoća da ECB danas podigne kamatnu stopu za 25 baznih poena je između 75 i 80 odsto.

Britanska agencija smatra da je povećanje za 25 baznih poena, odnosno sa tri na 3,25 odsto, najverovatnija opcija i da će odluka biti kompromis između konzervativnih „jastrebova“, koji zagovaraju strogu fiskalnu politiku, i umerenijih „golubica“ u ECB.

Većinski „jastrebovi“ bi prema mišljenju Rojtersa ovog puta mogli da se zadovolje povećanjem kamatne stope za „samo“ 25 baznih poena, nakon tri uzastopna meseca povećanja od 50 baznih poena.

Uslov „jastrebova“ je da ECB danas nagovesti da će referentna kamatna stopa rasti i u budućnosti.

Američka centralna banka FED juče je podigla referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, odnosno sa pet na 5,25 odsto i nagovestila da bi mogla da obustavi dalje povećanje.

BONUS VIDEO Fiksna ili promenljiva kamatna stopa za kredit: Šta je pametnije?