Foto:Ministarstvo finansija; shutterstock

Stručnjaci Urbanističkog zavoda Beograda upoznali su Novobeograđane sa nacrtom plana linije metroa na području te beogradske opštine.

Stručnjaci zavoda održali su prezentaciju Nacrta plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade druge linije metro sistema – prva etapa, navodi se u saopštenju te beogradske opštine povodom tribine koja je održana u sredu.

Deo prve etape – druge linije metroa kroz Novi Beograd i Zemun u dužini od 11,7 kilometara, kako je na prezentaciji izjavila odgovorni urbanista u Zavodu Marija Kosović, pripada trasi od Mirijeva do Zemuna, a imaće ukupno 12 metro stanica.

Na području Novog Beograda linija metroa obuhvataće metro stanice Merkator, Opština Novi Beograd, Džona Kenedija, kao i stanice u Ulici Marka Čelebonovića, KBC Bežanijska kosa i stanicu u okviru depoa Bežanijska kosa.

PROČITAJTE JOŠ

„Nacrt plana predviđa gradnju stanica u dubinskom iskopu, gradnju evakuacionih sistema i depoa sa velikim parkiralištem na Bežanijskoj kosi“, rekla je Kosović.

U odgovoru na pitanje građana u kojoj meri će metro biti prilagođen osobama sa invaliditetom, Kosović je navela da će svi ulazi u stanice metroa imati stepenice, eskalatore i liftove i da je osnovna ideja nosioca projekta da ovaj vid prevoza bude dobro povezan sa ostalim sistemima javnog prevoza u Beogradu – Beo vozom, autobuskim, gradskim i taksi prevozom.

Što se tiče izgleda metro stanica, konkurs za njihov dizajn tek treba da se raspiše, a dinamika radova, kako je odgovorila na jedno od pitanja, u nadležnosti je JKP „Beogradski metro i voz“.

BONUS VIDEO Da li metro polako ispada sa spiska prioriteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare