„Er Srbija možda neće moći da vrati kredit Etihad fondu“

Biznis 04. jun. 202017:30
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Er Srbija obavestila je Etihad ervejz partners BV (EAP BV), fonda koji je nacionalni prevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uspostavio da bi finansirao svoje podružnice, da potencijalno neće moći da ispuni svoje dužničke obaveze usled krize izazvane koronavirusom, prenosi "Nova ekonomija".

Portal Ex-yu aviation prenosi da je Er Srbija u septembru 2015. godine uzela kredit od EAP I BV vredan 52,9 miliona dolara koji na naplatu dospeva u septembru 2020. godine, uz godišnju kamatnu stopu od 6,96 odsto, piše „Nova ekonomija“.

Pored toga, 20. maja 2016. godine je dogovorila zajam od 63 miliona dolara kod EAP II BV, koji na naplatu dospeva u junu 2021. godine.

Kompanije će zbog toga otpočeti pregovore, kako bi pokušali da dođu do rešenje koje bi zadovoljilo obe strane.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Mihajlović nedavno je izjavila da je Er Srbija napravila oko četrdeset miliona evra gubitka od početka pandemije, koja je na dva meseca prizemljila sve komercijalne letove.

Pročitajte još:

Ministarstvo procenjuje da će gubici u celom vazduhoplovnom sektoru zemlje, uključujući njenu nacionalnu avio-kompaniju, aerodrome i dobavljača vazdušnog saobraćaja, do kraja godine dostići do 200 miliona evra.

Ministarstvo je takođe saopštilo da sarađuje sa Er Srbijom na nizu mera pomoći, uključujući pokrivanje dela gubitaka, poreskim olakšicama i odlaganja laćanja komunalnih usluga.

„Odluka o tome da li će i kada država povećati vlasnički udeo u kompaniji Er Srbija zavisiće od uslova i naših finansijskih mogućnosti“, saopštilo je resorno ministarstvo.

Aviokompanija sa sedištem u Abu Dabiju ima 49% udela u Er Srbiji, dok ostatak kontroliše vlada Srbije.

Agencija Rojters je pre dve nedelje javila da su investitori od Etihada tražili da se izmene uslovi za otplatu navedenih dugova drugih avio-prevoznika, produženjem roka dospeća za tri godine i garantovanjem otplate dugova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar