Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Građanima Srbije ovih dana stižu opomene za plaćanje zastarelih dugova za struju. Dakle, potrošači koji imaju dugovanja, dobijaju opomene pred isključenje sa mreže, ukoliko te dugove ne izmire, upozorava u izjavi za Nova.rs predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović. Naš sagovornik ističe da plaćanje računa nije sporno, ali objašnjava i šta kaže Zakon. Kada dugovi zastarevaju?

Prema Gavrilovićevim rečima, prva sporna stvar jeste slučaj neplaćanja takse za RTS.

Naime, određeni broj potrošača su samoinicijativno račun za struju umanjivali za iznos pretplate za javni servis, koji je inače sastavni deo vašeg mesečnog računa, jer su smatrali da nema potrebe da istu stvar plaćaju dva puta, s obzirom na to da ovu stavku već plaćaju kablovskom operateru.

Foto: N1

Godine neplaćanje takse za RTS napravile su određeni dug i sada EPS preti da će ovim potrošačima isključiti struju, ukoliko svoj dug ne izmire.

„Drugi primer je jednostavno dug, nastao višegodišnjim neplaćanjem računa u celosti, a treći se odnosi na potrošače kojima je već isključena struja, oni bi da da je uključe ponovo, ali ih iz EPS-a ucenjuju plaćanjem zastarelog duga“, objašnjava Gavrilović kome još stižu opomene pred isključenje.

A šta kaže zakon?

Član 85. Zakona o zaštiti potrošača, reguliše ova pitanja.

Kako Gavrilović ističe, najpre EPS ima pravo da obustavi pružanje usluge, ako je prošlo više od dva meseca od dospeća računa za pružene usluge.

Dalje objašnjava da EPS pruža uslugu isporuke električne energije, ali ne i emitovanja televizijskog signala, što znači da ta pretplata nije usluga koju Elektroprivreda Srbije pruža, a samim tim, zbog neplaćanja iste, EPS ne može da obustavi isporuku struje, koja je u ovom slučaju plaćena.

Da li je EPS, deo uplate namenjene za namirenje utrošenu struju, prebacio RTS-u na ime TV pretplate, nije pitanje koje se tiče potrošača, jer EPS kada primi novac, ima pravo da njime raspolaže.

Potom, pre nego što posegne za obustavom isporuke, EPS mora pisanim putem da upozori potrošača na postojanje neplaćene obaveze i mogućnost isključenja, što je u ovim slučajevima ispoštovano, jer građani prijavljuju dobijanje ovakvih upozorenja.

Četvrtim stavom ovog člana zabranjuje se trgovcu, u ovom slučaju EPS-u, da posegne za isključenjem sa mreže, ako je potrošač, po dobijanju opomene, osporio postojanje i visinu duga i nastavio da plaća tekuće obaveze za isporučenu uslugu.

Dakle, objašnjava Gavrilović, na opomenu treba odgovoriti, osporiti postojanje duga na način da on nije usluga koju pruža EPS, onako kako je to definisano Zakonom i treba nastaviti sa uplatama prispelih računa.

„Za dalji pokušaj naplate dugovanja, EPS može da inicira sudski postupak, u kom bi se dokazivala osnovanost naplate TV takse, ali potrošača ne sme da isključi sa mreže“, kaže Gavrilović.

On dodaje i da poslednji, vrlo važan stav ovog člana kaže da je „zabranjeno trgovcu da, u slučaju isključenja potrošača sa distributivne mreže, odnosno obustave pružanja usluga od opšteg ekonomskog interesa, uslovljava ponovno uključenje, odnosno nastavak pružanja usluge plaćanjem dugova potrošača koji su zastareli u smislu zakona kojim se uređuju obligacioni odnosi.“

Dakle, Gavrilović objašnjava, za primere u kojima je već ranije došlo do isključenja sa mreže, EPS ne sme da uslovljava plaćanje zastarelih dugova, već mora da uključi potrošača na mrežu, uz plaćanje odgovarajuće naknade, odnosno takse za priključak i eventualno plaćanje dela duga koji nije zastareo.

Dejan Gavrilović Foto: Newsmax Adria

Prema ovom stavu, EPS ima pravo da pri ponovnom uključenju na mrežu zahteva isplatu duga, ali samo ukoliko je dug nastao pre manje od godinu dana.

„Objašnjenje za ova poslednja dešavanja je loše poslovanje EPS-a, pa je usledio pokušaj da se agrsivnijim pristup naplati što veći deo duga građana, kako bi EPS bar malo ublažio gubitke nastale lošim upravljanjem“, zaključuje Gavrilović.

BONUS VIDEO Lakićević: Ne zna se da li gore stojimo sa strujom ili gasom, kriza veća u slučaju hladnoće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare