Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Srbiji je iz predostrožnosti potreban novi aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), ocenili su danas ekonomisti.

Profesor ekonomije na fakultetu FEFA Goran Radosavljević rekao je za Betu da novi aranžman ne bi smetao u „situaciji kada je postignuta samo krha makroekonomska stabilnost“.

Odbor izvršnih direktora MMF doneo je 8. januara 2021. godine odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije.

Taj savetodavni program, Instrument za koordinaciju politika (PCI – Policy Coordination instrument), popularno nazvan „čuvarkuća“, odobren Srbiji u julu 2018. na period od 30 meseci, nije predvidjao korišćenje finansijskih sredstava. Srbija je 2015. godine sa MMF-om imala stend-baj aranžman, vredan 1,2 milijarde evra.

„Novi aranžman Srbije sa MMF-om ne znači da joj treba novac, već iz predostrožnosti jer ukoliko ne postignemo performans, zacrtane fiskalnom strategijom nema ko da kontroliše vlast“, rekao je Radosavljević.

Dodao je da bi MMF svakako ukazao na te propuste, a od toga zavisi i kredibilitet zemlje.

„Novi aranžman sa MMF-om je koristan i zbog toga što Srbija želi da dostigne investicioni rejting“, rekao je Radosavljević i istakao da novi program svakako „ne bi štetio“.

Savetnik za investicije Milan Kovačević rekao je da „širi aranžman kojim bi rezervisali i novčana sredstava za slučaj da budu potrebna, ne bi bio na odmet“.

„U sadašnjoj krizu i čitav svet se zadužuje i možda će u budućnosti biti teže da Srbija dobije kredit pa bi pozajmica od MMF-a dobro došla“, rekao je Kovačević.

Razlog više za rezervaciju novčanih sredstava kod MMF je i to što su rashodi veliki i što su prognoze o privrednom rastu neujednačene jer je Vlada Srbije projektovala šest odsto a druge institucije prognoziraju izmedju četiri i šest odsto.

Pozajmica od MMF-a je, prema njegovim rečima i povoljnija nego kod drugih finansijskih institucija, pa je i to razlog zbog čega treba produžiti saradnju sa MMF, kao i to što želimo podjednaku saradnju i sa EU, Kinom, Rusijom i Amerikom pa zbog toga i sa medjunarodnim organizacijama.

„I pored brojnih razloga za nastavak saradnje Srbije sa MMF-om, u opredeljenju vlasti za i protiv saradnje ima dosta politike“, rekao je Kovačević.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je povodom završetka programa da će se „tokom januara voditi pregovori sa MMF-om o novom programu kako bi se nastavile strukturne reforme“.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar