Foto: Profimedia.rs

Digitalna tehnologija je trenutno najbrže rastuća industrija u Srbiji, a perspektivna je i proizvodnja litijuma, piše britanski poslovni nedeljnik Ekonomist.

Britanski Ekonomist navodi da tehnološki sektor Srbije stvara najmanje šest odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda i da zapošljava oko 45.000 ljudi.

„Strane firme su u proteklih šest godina potrošile više od 500 miliona dolara na srpske startap kompanije“, citira list Zoju Kukić iz Inicijative za digitalnu Srbiju (DSI).

Ekonomist beleži i da je izvoz IT sektora u prošloj godini dostigao 1,4 milijarde evra (1,5 milijardi dolara), što je povećanje od 55 procenata u odnosu na 2017, a da je Vlada Srbije uložila 79 miliona dolara u digitalnu infrastrukturu, da sprovodi reformu regulatornog okvira i pruža poreske olakšice kako bi privukla investicije.

U tekstu se navodi i da bi sledeća perspektivna industrija mogla da bude proizvodnja litijuma, pošto „Srbija leži na jednom od najvećih nalažišta litijuma na kontinentu, koji predstavlja osnovni sastojak za proizvodnju baterija za električne automobile“.

Rio Tinto je, kako podsećaju, uložio 200 miliona dolara u istraživanja lokacije u blizini Loznice.

Generalna direktorka Rio Tinta za Srbiju Marni Finlejson kaže da ta kompanija očekuje da će do 2035. godine 50 odsto automobila biti električni i da bi, ukoliko uprava kompanije da zeleno svetlo, proizvodnja u Srbiji krenula 2025. godine.

Finlejson procenjuje da bi to moglo da podigne „bruto domaći proizvod Srbije za nekoliko procentnih poena“, piše britanski Ekonomist.