Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Evropska unija je najznačajniji trgovinski partner Srbije i njen najveći donator i u vreme kovid krize. Srbija je čvrsto povezana sa Evropskom unijom koja je za region Zapadnog Balkana obezbedila 3,3 milijarde evra pomoći za sanaciju posledica pandemije koronavirusa - za hitnu zdravstvenu pomoć i ekonomske posledice. Na raspolaganju Srbiji su i IPA fondovi, ukazao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji tokom vebinara, koji je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Centrom za evropske politike.

Tema vebinara bile su najbolje ekonomske mere kao odgovor na pandemiju u Srbiji.

Sem Fabrici je podsetio da je partnerstvo Srbije i EU snažno, zasnovano vladavini prava, smanjivanju udela sive ekonomije, transparentnijem upravljanju u ekonomiji i grantovima i zajmovima Evopske investicione banke. Kako je najavio, kroz plan koji je EU nedavno predstavila značajna pomoć u ovaj region stići će i kroz IPA fondove i garancije.

„Kombinacija reformi na putu za EU, kontinuiteta evropske finansijske podrške i koristi od ekonomskog oporavka zemalja EU uvešće srpsku ekonomiju u budućnosti“, ukazao je Fabrici.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije potvrdio je snažnu i, kako je rekao – dramatičnu vezanost srpske privrede za privredu EU.

„Posledice po te ekonomije lako se prenose na Srbiju pa zavisimo od toga koliko će brzo privreda i kompanije u EU uspeti da se oporava“, rekao je Vesović.

Dodao je da je iskustvo iz krize da su se kompanije koje su bile spremnije da se digitalno transformišu, bolje snašle i reagovala na krizu i imale manje posledica.

Rekao je da je prvi paket mera podrške EU bio rezultat dobre komunikacije i pokazanog razumevanja i istakao da je tokom krize bilo značajno što je region Zapadnog Balkana brzo uspostavilo zelene koridore za ubrzani transport robe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar