Foto: Shutterstock

Evropska investiciona banka ( EIB) obezbedila je 200 miliona evra Fondu za razvoj Republike Srbije u cilju podrške bržem oporavku srpskih malih i srednjih preduzeća od posledica pandemije kovid-19.

Iz sedišta EIB-a u Luksemburgu navode da je u pitanunju šesti zajam koji se odobrava Srbiji u okviru paketa podrške EU i da se očekuje da će on pomoći očuvanju oko 47.000 radnih mesta i otvaranju oko 5.500 novih.

Dodaje se i da ukupan iznos podrške EIB-a za brži oporavak Srbije od kovid-19 sada iznosi 380 miliona evra.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sredstva EIB-a biće na raspolaganju malim srpskim preduzećima za pokriće potreba za obrtnim kapitalom i finansiranje dugoročnih investicija, pod fleksibilnijim i povoljnijim uslovima.

”Kao dugogodišnji partner Srbije i članica Tima Evropa, EIB nastavlja da podržava zemlju u prevazilaženju direktnih posledica povezanih sa kovidom, jačanju privrede i napretku u EU integracijama. Podrška privatnom sektoru važan je deo tog procesa i trenutno je naš prioritet da pomognemo u oživljavanju proizvodnje, uz istovremeno očuvanje lanaca snabdevanja i radnih mesta”, izjavila je potpredsednica EIB-a zadužena za Srbiju Liljana Pavlova.

U EIB-u navode da ova finansijska pomoć povećava otpornost srpske privrede i vodi je putem bržeg oporavka i veće konkurentnosti. Dodaje se da je od 2007. godine EIB, kao jedan od vodećih finansijera na Zapadnom Balkanu, za projekte u regionu obezbedila preko osam milijardi evra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare