Suma Čakrabarti, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj / Foto: EPA/STR

Evropska banka za obnovu i razvoj planira, zbog dobre makroekonomske situacije i sprovedenih reformi, da još više investira u Srbiji, izjavio je direktor te banke Suma Čakrabarti.

„EBRD je investirao prošle godine u Srbiji više od 400 miliona evra, što je bila rekordna godina i nadamo se da ćemo još više investirati u 2020“, rekao je za Tanjug Čakrabarti, koji učestvuje na Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu.

Upitan koje su procene EBRD za privredni rast Srbije u 2020. godini, Čakrabarti je rekao da trenutno ne raspolaže tim podacima, ali da Srbiji po tom pitanju ide veoma dobro.

„Vidimo da je makroekonomska situcija pod dobrom kontrolom. Ipak, privredni rast ne ide tako brzo koliko bih ja to želeo za Srbiju ili koliko bi vlada to volela. Ali, urađen je veoma dobar posao na sprovođenju reformi koje će stimulisati privredni rast“, naveo je čelnik EBRD.

On ističe da investicije dolaze u Srbiju sa dosta različitih strana i da je Srbija zbog toga jedan od lidera u privlačenju stranih investicija.

Na pitanje da li su zadovoljni reformama u Srbiji i na kojim oblastima još treba poraditi, Čakrabarti odgovara da je EBRD naročito zainteresovan za zelenu ekonomiju, kao i reformu državnih preduzeća i privatizaciju.

Čakrabarti navodi da su potrebna ekološki održiva rešenja u gradovima i da EBRD zato pripremaju akcione planove za koncept zelenih gradova, kao što su Beograd, Novi Sad i Pančevo.

Druga oblast se odnosi na reformu državnih preduzeća gde ova međunarodna banka očekuje da vidi dalji napredak, kao i privatizaciju.