Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bs

EU je napravila veliku grešku, možda čak i nepopravljivu, kada nije donela pozitivnu odluku o otpočinjanju pregovora sa Severnom Mekedonijom i Albanijom jer je na taj način obeshrabrila ceo region u daljim evropskim integracijama, ocenili su večeras nekadašnji lideri zemalja regiona na panelu Kopaonik biznis foruma posvećenom vizijama i budućnosti Zapadnog Balkana.

Najoštriji u svojoj kritici ovog poteza EU bio je Zlatko Lagumdžija, nekadašnji predsedavajući Saveta ministara BiH. Lagumdžija je komentarišući ovaj potez Brisela rekao da su oni to „kako se to u našem narodu kaže – baš džukački uradili“.

„Ljudi u Severnoj Makedoniji su promenili ime a da to uradiš na Zapadnom Balkanu moraš zaista da budeš hrabar“, ocenio je Lagumdžija.

On je poručio da EU mora zaista da se zabrine jer, kako smatra, EU i Zapadni Balkan će u budućnosti biti “ jedan naspram drugoga kao odraz u ogledalu“.

„Ili će oni postati Zapadni Balkan ili ćemo mi biti EU. Nama ne može biti gore nego što je sada, bar ne nama u BiH, ali Evropskoj uniji može da bude gore“, istakao je Lagumdžija.

On je dodao da će Severna Makedonija verovatno dobiti datum početka pregovora, ali da je već napravljena šteta jer je pala podrška evropskim integracijama u samoj Makedoniji, ali i u drugim zemljama regiona.

Branko Crvenkovski, nekadašnji predsenik Makedonije, istakao je da je deset puta odbijana preporuka Evropske komisije da  počnu pregovori sa Makedonijom zbog toga što nije bilo rešeno pitanje odnosa sa Grčkom.

„Mi smo to sada uradili i to smo uradili samo zbog EU, a ne zato što nam se to ime sviđa. Naravno da je posle svega usledio šok i razoračenje“,  naglasio je Crvenkovski.

Kritike Mini Šengena

Prema njegovim rečima, ovom odlukom Brisela duboko je poljuljan integritet EU u regionu „jer  se pokazalo da ona ne drži reč“.

„To je vrlo obeshrabrujuće za sve koji treba da rade neke ozbiljne rezove i reforme“, zaključio je Crvenkovski.

Nekadašnji predsednik Crne Gore Filip Vujanović takođe se slaže da je ova odluka EU ozbiljan propust Brisela i vrlo loša poruka svima u regionu. On je kritikovao inicijativu za formiranje Mini Šengena.

„Ideja i čin je dobar, ali nije način. Trebalo je kenuti  od svih šest država regiona, a ne  samo od nekih“, rekao je Vujanović.

Mladen Ivanić, nekadašnji član Predsedništva BiH bio je prilično pesimističan kada je u pitanju evropska budućnost Zapadnog Balkana.

„Srbija će i dalje pregovarati 2030. godine, možda će biti neko poglavlje više ili manje ali će i dalje pregovarati, dok će neke od drugih država tek početi te pregovore“, naveo je Ivanić.

Komentarišući inicijativu o formiranju Mini Šengena, on je ocenio da se i u tom segmentu vidi da odnosi u regionu nisu dobri.

„Neke zemlje neće možda zato što su sujetne ili ne žele veliko vezivanje za Beograd“, ukazao je Ivanić.

Ko je danas lider EU?

Međutim, kako on smatra, deo krivice svakako snosi i EU koja ima svoje ozbiljne probleme.

„Glavni problem je nedostatak lidera jer ko je danas lider u EU? Odlaskom Merkelove Evropa ostaje bez lidera. Ko je danas kalibar Vilija Branta u Evropi?“ upitao je Ivanić.

Ivanić je zaključio da Brisel nije u potpunosti iskren kada kaže da vidi Zapadni Balkan u EU jer, kako je naveo, još se 2007. na nekim neformalnim ručkovima u Briselu pričalo da posle Hrvatske decenijama neće biti proširenja.

27. Kopaonik biznis forum počeo je danas i trajaće do 4. marta. Ove godine organizatori očekuju više od 1.300 učesnika, a biće organizovano 28 panela, tri plenarne sesije, sedam specijalnih događaja, dva posebna obraćanja gostiju i novi formati – dva otvorena razgovora.

Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije, u saradnji sa partnerom, kompanijom Mastercard.