Foto: Ataimages, Nova.rs

Milan Beko izgubio je prvu rundu pred Privrednim sudom u Beogradu u sporu koji je njegova kompanija Luka Beograd pokrenula protiv ćerke firme "Milenijum tima", saznaje Nova.rs. Reč je o tužbi koja se odnosi na zemljište na kojem se nalazi hotel "Jugoslavija", a vrednost spora iznosi čak 11,6 miliona evra. Prema informacijama našeg portala, Beko se na ovakvu odluku Suda žalio.

Hotel “Jugoslavija”, više od četiri hektara zemljišta i propratna imovina pre nekoliko meseci su za oko 27 miliona evra iz stečaja prodati kompaniji “MV Investments”, ćerki firmi “Milenijum tima”, čiji su vlasnici Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Ta firma je zapravo i pre prodaje bila suvlasnik parcele na kojoj se nalazi hotel, a imala je udeo i u vlasništvu samog objekta. U periodu kada je ovo čuveno zdanje bilo oglašeno na prodaju, otkriveno je da je parcela na kojoj se nalazi “Jugoslavija” predmet spora sa “Lukom Beograd”, čiji je vlasnik i direktor biznismen Milan Beko.

Hotel Jugoslavija Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Luka Beograd” pokrenula je “imovinsko pravni zahtev koji tereti deo katastarske parcele” pred Privrednim sudom, što znači da je Beko hteo da pravnim putem želi da reši pitanje vlasništva dela parcele.

Kako Nova.rs saznaje, tužba koju je pokrenula “Luka Beograd” rešena je 22. maja, tačno dva meseca nakon prodaje “Jugoslavije”, u korist dvojca iz “Milenijum tima”, odnosno njihove ćerke firme “MV Investment”. Drugim rečima, Milan Beko izgubio je spor.

“Luka Beograd” žalila se na ovakvu odluku Privrednog suda, 7. juna, što znači da se borba za parcelu nastavlja.

Kako je “Nova” ranije objavila, spor oko parcele pokrenut je 9. juna prošle godine, a do trenutka kada je oglašena prodaja hotela, održano je najmanje 16 ročišta.

U sudskoj dokumentaciji u koju smo imali uvid, kao osnov tužbe navodi se “utvrđenje”, dok vrednost spora iznosi 1,36 milijardi dinara, odnosno oko 11,6 miliona evra.

Radovi počinju na jesen, uprkos tužbi

Hotel „Jugoslavija“ i zemljište na kome se nalazi, odnosno imovina firme „Danube Riverside“, u kojima je i tada „Milenijum tim“ imao vlasnički udeo, prodati su 22. marta na javnom nadmetanju.

Tada je jedini ponuđač, kako se i očekivalo, bila firma „MV Investment“, u vlasništvu „Milenijum tima“, koja je izdvojila 3,17 milijardi dinara, odnosno oko 27 miliona evra. Da će pokušati dočepa ovog zdanja bilo je jasno jer je još u septembru prošle godine grad Beograd oglasio rani javni uvid za potrebe izgrade Plana detaljne regulacije Bloka 11 i dela Bloka 10, koji je finansirao upravo „MV Investment“. Njime je predviđena izgradnja stamebeno-poslovnog kompleksa površine 240.000 kvadrata.

Nakon prodaje, zvanično je objavljeno koje su namere ovog dvojca bliskog vlasti sa parcelom na ekskluzivnoj lokaciji. Kao što je bilo jasno na osnovu Plana detaljne regulacije, na ovoj lokaciji „MV Investment“ gradiće luksuzni kompleks, a novi vlasnici planiraju da u naredne četiri godine ulože oko 400 miliona evra za realizaciju svoje ideje.

Planovi za hotel „Jugoslavija“ i zvanično pred očima javnosti Foto: Urbanistički projekat/Studijska analiza/BCP/UNStudio

Dve kule od 255 metara

„Inicirali smo izmenu plana detaljne regulacije kako bismo mogli da realizujemo izgradnju moderog stambeno-poslovnog kompleksa sa hotelom visoke kategorije na lokaciji koja, posle 25 godina, to zaslužuje“, saopšteno je nakon kupoprodaje “Jugoslavije”.

U planu je da na tom mestu bude izgrađen kompleks sa stambenom i poslovnom kulom i hotelom iz luksuznog lanca „Ric-Karlton“ (Ritz-Carlton). Za realizaciju ovog projekta angažovan je holandski arhitektonski biro “UNStudio”, koji stoji iza brojnih poznatih zgrada, poput muzeja Mercedes-Benz u Štutgardu ili “Wasl” kule u Dubaiju, visoke čak 301 metar.

Planovi za hotel „Jugoslavija“ i zvanično pred očima javnosti Foto: Urbanistički projekat/Studijska analiza/BCP/UNStudio

Pored hotela biće sagrađene dve kule – jedna poslovna i jedna stambena, visine do 155 metara. Nove kule na Zemunskom keju biće među najvišim objektima u gradu. Planirano je da se na ovom mestu nalaze i komercijalni sadržaji i stambeni objekti.

Planovi za hotel „Jugoslavija“ i zvanično pred očima javnosti Foto: Urbanistički projekat/Studijska analiza/BCP/UNStudio

Kako je objavio N1, “Milenijum tim” i njegova ćerka firma postavili su ambiciozne rokova za realizaciju najavljenog. Očekuje se, naime, da bi radovi mogli da počnu već ove jeseni. Dotad bi svi zakupci trebalo da se isele iz hotela “Jugoslavija”. Međutim, još nije podnet čak ni zahtev za lokacijske uslove, što je prvi korak ka dobijanju građevinske dozvole.

BONUS VIDEO Građani protiv promene fizionomije grada: Pogledajte kako je izgledao protest ispred hotela Jugoslavija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare