trebinje penzija
Foto: Shutterstock

Za izgradnju aerodroma postoje dve potencijalne lokacije u okolini Trebinja, idejno rešenje biće završeno već za desetak dana, a kompletan plan u periodu od šest meseci do godinu dana, rečeno je danas posle sastanka predstavnika vlada Srbije i Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za železnički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, Vesna Vožni, rekla je da se danas sastala operativna grupa koja razgovara i odlučuje o potencijalnim lokacijama za izgradnju aerodroma u Trebinju.

„Brzo ćemo imati i drugi sastanak i tada ćemo imati više informacija“, dodala je Vožnijeva.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zoran Ilić, rekao je da u Hercegovini zbog terena nije bilo teško izabrati pogodnu lokaciju jer je, kako kaže, takvih malo, i dodao da postoje dve lokacije koje će biti ispitane, preneo je RTRS.

„Nemamo preširok izbor i neće nam biti teško da se opredelimo za onu koja je glavna. Ono čime ćemo se voditi jeste da prilazne površi budu obezbeđene. Važno je da 10 kilometara i od jednog i od drugog praga piste nemamo visoke prepreke“, istakao je Ilić.

On je dodao da, kada je reč o veličini aerodroma, to zavisi od lokacije, ali da će biti uložen napor da se napravi poletno-sletna staza koja će omogućiti sletanje i najvećih aviona na svijetu.

„Mi ćemo pripremiti kompletnu tehničku dokumentaciju za izradu plana, idejno rešenje planskog akta koje će biti osnov za izgradnju aerodroma, to će biti gotovo u sledećih desetak dana“, rekao je Ilić.

On je uveren da će kompletan plan biti gotov u periodu između šest meseci i godinu dana.

„Kada se to završi onda može da se radi tehnička dokumentacija i da se počne sa ugovaranjem radova. Ako bude dovoljno stručnosti i volje, mislim da ćemo za par godina imati aerodrom“, istakao je Ilić.

On je rekao da će ovo biti međunarodni aerodrom koji će, osim Hercegovini, značiti i delu primorja u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar