Foto:Nova.rs; shutterstock

Poslednjeg dana septembra korisnike kredita sa varijabilnom kamatnom stopom sačekalo je neprijatno iznenađenje. Rast „čuvenog“ Euribora na tromesečnom nivou uslovila je skok rate kredita, kod nekoga za pet a kod nekoga i za više od 80 evra. Konstantan ras Euribora pa samim tim i visine rate, kod mnogih je izazvao paniku iz straha da bi ako se ovako nastavi mogao da se ponovi scenario „švajcarskih kredita“.

Portalu Nova.rs obratio se čitalac Dušan, koji je  uz poskupljenje svih bankarskih usluga na svojoj koži osetio i nagli skok rate kredita.

„Gledajući danas svoju mobilnu aplikaciju, vidim da je banka, koja je u poslednjih godinu dana duplirala cene svojih usluga i počela da naplaćuje nove nepostojeće usluge, uskladila varijablilni deo kredita za stan tako da mi mesečna rata sa 35.000 skače na 43.600 din! To je rast od 25 odsto. Ne znam tačno sistem po kome oni prilagođavaju varijabilni deo kredita i promeni Euribora, ali nisam siguran da je poskupljenje adekvatno“, navodi Dušan. 

Kome se prvo piše žalba

Dejan Gavrilović ispred organizacije za zaštitu potrošača „Efektiva“, navodi da je prvi korak kod svih problema – pisanje prigovora banci čiji ste klijent.

„Za ovako malu ratu kredita ovo je veliki rast. Pre ovakvog skoka, moralo je da dođe do usklađivanja nekoliko puta. Podsetiću vas da  je Euribor porastao za dva procentna poena. Moralo je da dođe od Nove godine, pa sve do sada, do usklađivanja bar jednom“, kaže Gavrilović.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje de je neophodno uputiti hitnu pisanu reklamaciju, na koju je banka dužna da odgovori u roku od 15 dana. Ukoliko odgovor ne daje tražene informacije, sledeća instanca je Narodna banka Srbije.

Preti li nam scenario „kredita u švajcarcima“?

Mnogi koji su podigli stambene kredite, zbog stalnih promena koje se dešavaju strahuju od scenarija kada su rate onih koji su uzeli kredite u švjacarskim francima skočile duplo.
„Rate zasigurno več značajno rastu, ali teško da može doći do takvog scenarija“, navodi sagovornik Nove.

„Objašnjava da je Euribor početkom godine bio -0.5, dok je sada 1,9. To je rast od skoro 2,5 procentna poena. Do kraja ove nedelje očekuje se da će preći preko 2 procentna poena što je poslednji put bilo pre deset godina“, kaže Gavrilović.

Istorijska vrednost Euribora pre 15 godina bila je između 5 i 6 odsto.

„Ako bi vrednosti ponovo bile takve, to bi bila katastrofa“, upozorava Sagovornik Nove.

Šta je zapravo Euribor?

 Euribor je zapravo kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka pozajmljuje novac jedna drugoj. On je u porastu od marta ove godine, nakon što je od 2015. godine njegova vrednost  bila negativna, odnosno u minusu. Rate kredita usklađuju se prema euriboru na tri ili na šest meseci . Vrednosti oba euribora početkom ove godine bile su ispod nule, a nagli skok zabeležen je u poslednja tri meseca. Tako je tromesečni euribor 30. septembra dostigao vrednost od 1,228 odsto, dok je istog dana šestomesečni iznosio 1,858 odsto.

BONUS VIDEO: Svetlana Popović i Mihailo Gajić_ Hoće li nas skuplji krediti spasiti inflacije_

Komentari

Svi komentari (12)