Foto: Shutterstock

Zahvaljujući sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, potpisanom 4. septembra 2020. u Vašingtonu, kompanija "Agro Kosova Holding" iz Suve Reke, koja se bavi proizvodnjom vina od grožđa, udvostručila je prodaju svojih proizvoda u Srbiji.

Dana 4. septembra 2020. godine, aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpisali su u Beloj kući, u prisustvu predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, sporazum o ekonomskoj normalizaciji u 16 tačaka.

Nakon ovog sporazuma, 14. septembra kompanija „Agro Kosova Holding“ sa Kosova i kompanija „Euro Test“ iz Srbije potpisale su sporazum vredan milion evra, a koji omogućava prodaju kosovskih proizvoda u Srbiji.

Menadžerka u ovoj kompaniji Aljbuljena Veselji, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa rekla je da je prema sporazumu prva pošiljka u Srbiju otišla u novembru 2020. godine, a da će u februaru 2021. biti izvezena još jedna pošiljka, sa kojom će ugovor biti izvršen.

„Realno, naša kompanija je od 2017. prisutna na srpskom tržištu. Ali ugovor, koji je realizovan u okviru Vašingtonskog sporazuma, udvostručio je količinu robe koju izvozimo u Srbiju. Do sada je vrednost prometa bila 30 odsto, ali ovim sporazumom taj iznos udvostručen,“ naglašava Veselji.

Veselji kaže da su pored ugovora koji kompanija „Agro Kosova Holding“ ima po sporazumu iz Vašingtona sa kompanijom u Srbiji „Euro Test“, već u pregovorima i sa drugim kompanijama na ovom tržištu. Pored srpskog tržišta, ova kompanija izvozi i u razne zemlje regiona i Evrope. Ima 50 redovno zaposlenih i još 200 sezonskih radnika.

„I ranije smo imali potražnju za našim proizvodima, ali sada se povećala potražnja od novih kupaca“, rekla je ona.

Prema zvaničnim podacima kosovske carine, tokom 2020. godine kosovski proizvodi na srpskom tržištu dostigli su vrednost više od 27 miliona evra, dok srpski proizvodi na kosovskom tržištu iznose oko 160 miliona evra.

Tahir Tahiri iz kompanije „Enrad“ kaže da se nije suočavao sa takvim problemima.

„Oni redovno prihvataju naše proizvode, jer imaju kvalitet. Sve zemlje koje imaju proizvode sa kvalitetom i prihvatljivom cenom prihvataju druge zemlje, pa i Srbija. Nisam imao problema sa dokumentima“, naglasio je Tahiri

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar