Foto: Shutterstock

Preduzeće Er Srbija vlast predstavlja kao stub srpske privrede. Ali, finansijska slika tog preduzeća negira optimizam vlasti. Papiri u koje je N1 imao uvid svedoče da je samo u prve četiri godine poslovanja ove firme, Vlada potrošila pola milijarde evra novca građana Srbije.

Jedno obećanje predsednika Srbije, nije se ostvarilo.

„Naš je dogovor da Er Srbija bude, i postoje načini da to ostvarimo, profitabilna već za godinu dana, posle druge godine mi više ništa ne ulažemo“, govorio je Aleksandar Vučić.

Država je samo za formiranje zajedničkog preduzeća dala 116.000.000 dolara, dok je Etihad za 49 odsto vlasništva dao kredit od 40 miliona dolara i zajam osnivača od 60 miliona dolara – pokazuju dokumenti u koje je N1 imao uvid.

„Od početka se videlo da nema ekonomskog rezona. To da ostvaruje profit se nikada nije desilo“, rekao je novinar BIRN-a Radmilo Marković.

PROČITAJTE JOŠ

Odmah po formiranju Er Srbije, država otpisuje dug od više od 236 miliona dolara, odnosno tadašnjih 175 miliona evra. Tu se ne zaustavljaju, radni dokumenti koje poseduje N1, a čija autentičnost je potvrđena, svedoče da država na ime otpisa duga Er Srbije prema Ministarstvu finansija izdvaja još 31 milion evra, a za otpis duga prema aerodromu u prvoj tranši 17,5 miliona i u drugoj tranši još 4,5 miliona evra.

Zbir svih otpisanih dugova iznosi 228 milona evra.

„Pravljenje nove kompanije je politička stvar sa primesama korupcije, a ne ekonomska stvar, ovo sto mi pričamo sad su čiste ekonomske kategorije koje su se istopile i nestale 2013. kada je napravljena nova kompanija“, rekao je bivši direktor JAT-a Predrag Vujović.

I to nije sve, jer su i posle otpisa isplivali pojedini stari dugovi. Koliko – ne zna se, jer su sume u javno objavljenim dokupredrag vujovićmentima sakrivene.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Vučić se javio iz aviona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare