Foto:Shutterstock/Anton Gvozdikov

Država Srbija je uvećala svoje vlasništvo u Er Srbiji sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, a udeo Etihad ervejsa pao je sa 49 na 18 odsto. Ova promena strukture vlasništva desila se kroz dokapitalizaciju - to znači da je država Srbija "upumpala" određeni iznos novca u Er Srbiju uvećavši svoje, a smanjivši vlasništvo Etihada.

Uvećanje osnovnog kapitala Er Srbije preduzeto je kako bi se otklonili poremećaji u privredi prouzrokovanih pandemijom kovida 19.

#related-news_0

Generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit zahvalio je Vladi Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja.

On je dodao da su na taj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju, navedeno je u saopštenju avio-kompanije.

Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare