Država će dotirati od 20.000 do 24.000 dinara za prve plate

Podeli:
Foto: Shutterstock

Za 10.000 mladih ljudi država će pokrivati jedan deo troškova njihove plate. Za one koji su završili srednju školu, država će davati 20.000 dinara, a za one koji su završili fakultet 24.000 dinara, za period od devet meseci, dakle za prvi probni period, prvu godinu njihovog zaposlenja - izjavio je ministar finansija Siniša Mali obrazlažući novu državnu meru koja bi uskoro trebalo da zaživi pod nazivom "Moja prva plata". Za ovu meru u budžetu će biti izdvojeno dve milijarde dinara.

On je naveo da će se nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije  za one koji žele da pronađu novi posao.

„Imamo stopu nezaposlenosti od 9,7 odsto, ali i dalje postoji potreba za kadrovima. Zato želimo da  mogućimo onima koji nemaju posao da se dodatno obuče, da stvore nove veštine, nova znanja, kako bi se zaposlili. Mi ćemo za tu svrhu izdvojiti 1,2 milijarde dinara, za 10.000 ljudi, u formi vaučera. Ovaj program će krenuti na jesen“, najavio je Mali.

On je precizirao da će se obuke nezaposlenih vršiti ne samo u ustanovama čija je to primarna delatnost, već i u preduzećima, koja bi ih nakon toga zaposlila.

„To su informacione tehnologije, grafički dizajn, digitalni marketing, za te oblasti omogućujemo nastavak dokvalifikacija svih onih koji žele da se specijalizuju u toj oblasti, jer tu posla ima. Takođe ćemo intenzivirati ulaganja u trening centre Nacionalne službe za zapošljavanje, kao deo programa“, rekao je on.

Mali je istakao da će se nastaviti ulaganje u naučno-tehnološke parkove, i naveo da u Beogradu već imamo jedan, da je otvoren u Nišu, Novom Sadu, Čačku, te da će se novi naučni park graditi i u Kragujevcu, a sve s ciljem pružanja mogućnosti mladima da pronađu zaposlenje i da svoje snove ostvare u Srbiji.

Nove mere podsticaja za zapošljavanje bile su tema na sastanku sa privrednicima koji je održan danas u Vladi Republike Srbije, a kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar