Zoran Drakulić Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Predsednik poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić odgovorio je na navode izvršnog direktora za snabdevanje električnom energijom u JP EPS Radovanu Staniću koji je Drakuliću na kritike u vezi sa preporukom Vlade Srbije o ograničenju cena za isporuku električne energije privredi, poručio da je ako je nezadovoljan cenom od 75 evra po megavatčasu, "slobodan da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom i kod njih pronađe povoljnije uslove". Drakulićev odogovor prenosimo u celosti.

„Ja sam se obratio povodom informacije medija da Vlada Srbije neće menjati cenu struje za privredu do 30.6.2022. Stvarno stanje je da će cena za privredu skočiti u proseku za oko 50%. U normalnim uslovima vaša (EPS-ova) proizvodna cena ne prelazi eur 20 što je 3,75 puta veće od ponuđenog. Nije mi jasno zašto spominjete uopšte cenu od 302,5 e/mwh. Ona je rezultat vašeg neznanja i neprofesionalnosti.

Elektroprivrede koje vide problem nikada ne kupuju struju na spot tržištu. Vi ste je kupovali na spotu kada je bila najskuplja a danas je ispod eur 100/mwh. Samo da vas podsetim da ste u drugom kvartalu izvezli 62gwh po ceni od 67,77/mwh a utrecem kvartalu 106gwh po ceni od 98,17/mwh i potrošili akumulaciju na Đerdapu. To nas je koštalo posle 302,5. Ko vam je to naredio ??? Ko to normalan radi ??

Zašto niste tokom letnjih meseci radili raskrivku na ugljenokopima i spremili kvalitetan ugalj za zimsku sezonu?

Ne mogu da pozdravim preporuku Vlade jer time građani i privreda Srbije, vlasnici EPSa, plaćaju cenu vašeg neznanja. Mi ćemo to morati da platimo a vi ce te MORATI da odgovarate kad tad. U pitanju je milijarda evra“ zaključio je Drakulić.

Podsetimo, on je naveo da se radi o poskupljenju struje od 56,25 odsto kad je reč o njegovom preduzeću, a da cena od 75 evra u proseku znači 50 odsto višu cenu za privredu.

Drakulić je istakao da će to poskupljenje platiti krajnji potrošači, odnosno građani, a da poskupljenje za EPS znači najmanje milijardu evra prihoda koji će poslužiti da se pokriju gubici usled nedavnih havarija kada je po visokoj ceni morala da bude uvožena struja.

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA novogodišnji trobroj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar