Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon što je oglas za posao dostavljača-kurira sa platom od 300.000 dinara postao viralan I privukao puno pažnje , za Nova.rs govorio je jedan od zaposlenih na platformi za dostavu hrane.

U pomenutom oglasu navedeno je da se može ostvariti zarada koja se kreće između 200 i 300 hiljada dinara. Jedan od dostavljača navodi je tako nešto malo verovatno i da to može ostavariti tek nekoliko ljudi.

“Takvu zaradu može imati 3-4 ljudi, a i to je jako teško sa svim postojećim troškovima koji, između ostalog, podrazumevaju gorivo, na koje ide po 700 dinara dnevno u proseku, ako vozite motor, a tu je i hrana, jer ako radite 10h, morate nešto da jedete, a na to ide 600 dinara”, kaže dostavljač koji je želeo da ostane anoniman.

Svaki dostavljač isporučuje u raznim vremenskim uslovima, a na ulici i beogradskom saobraćaju provede dnevno i po 10h. Naš sagovornik smatra da oglasi koji u prvi plan ističu visoke zarade, imaju za cilj da budu svojevrsni mamac.

“Bilo je primera gde dostavljači toliko probiju svoje granice da rade po 15h, ostvare visoke finalne zarade, a onda se to iskoristi kao pozitivan primer nekome ko tek pregovara za posao”, navodi dostavljač.

Koliko zapravo zarađuju dostavljači?

“Ukoliko radite 6-8 sati dnevno, uz sve troškove koje imate, na kraju u svom novčaniku možete imati oko 100.000 dinara. Moram da napomenem da mnogi dostavljači voze starije automobile, a tehnički pregled košta, nije pokriveno ni zdravstveno, ni bilo koje drugo osiguranje”, podvlači dostavljač hrane.

Naš sagovornik navodi da se spisku već navedenih troškova, može dodati i oduzimanje od 5.000 do 15.000 od ukupne zarade ostvarane na 15 dana, što se dogodilo pojedinim dostavljačima, a pravdano je nekakvim posrednim firmama.

PROČITAJTE JOŠ

,,Nama koji vredno radimo kako bismo zaradili za svoje porodice, bode oči kada čujemo kako zarađujemo po 300.000 dinara. To je priča koja je generalno aktuelna i kod naših sugrađana, a činjenica je da mi svoje zarade dobijamo zasluženo”, zaključuje naš sagovornik. Podsetimo, portal Nova.rs pisao je o oglasu za posao koji nudi visoku zaradu.

Naime, u oglasu za dostavljača za sajtu Klik do posla stoji da zarada može ići i do 200.000 dinara na mesečnom nivou, to jeste tačno, ali uvek ima ono ‘ali’. Da bi se ta cifra dostigla potrebno je raditi 28 od 30 dana u mesecu i to po 10 sati dnevno”, rekao je za Nova.rs vlasnik kurirske službe koja ima potpisanu saradnju sa plaformama za dostavu u Beogradu, a koja je inače objavila ovaj oglas za posao.

,,Pitanje je samo na kojoj platformi radite. Jer ima puno različitih, a finalna zarada kurira – dostavljača umnogome zavisi od toga”, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Da li je starijima od 70 godina potreban posao da bi preživeli?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare