Foto: Shutterstock

Vlada je usvojila Odluku i Pravilnik kojim se bliže određuje način kupovine ili učešće u kupovini nekretnina za porodice koje su dete dobile, ili će dobiti, posle 1. januara ove godine. Sagovornici portala Nova.rs, savetnik za investicije, Milić Đoković, i operativni director agencije za nekretnine City Expert, Miloš Mitić, ističu da bi ova odluka mogla da utiče na povećanje potražnje, što može dovesti do rasta cena stanova, koje su već na svom vrhuncu. Ipak, ova mera države može da bude dobra vest za one mlade parove koji planiraju da prvi stan uzmu putem kredita.

„Bojim se da je ovo populistička priča, ako nije, ovo može da bude veoma dobro“, rekao je Đoković.

Kako naš sagovornik ističe, učešće od 20 odsto veliki je problem za većinu kupaca koji su podigli kredit, te ovoliko učešće predstavlja veliku pomoć.

Prema Đokovićevim rečima, ovakva odluka mogla bi da podstakne tržište, koje je već aktivno, ali upravo to može da utiče na rast cena nekretnina.

„Postoji problem sa legalizacijom nekretnina – dokle god nije završena legalizacija, odnosno ozakonjenje onih stanova kojih ima milion za tržište, nema smirivanja rasta cena“, naglasio je Đoković.

On ističe da, ukoliko ne ostane samo na rečima, ova odluka biće dobra stvar, koja će značajno pomoći građanima koji se odluče na kupovinu stana ili kuće.

„Naravno, možemo da očekujemo i veću potražnju. Na primer, 20.000 na 100.000 je ogroman novac. Ako neko ima kredit od 80.000, koji isplaćuje 25 godina, rata je oko 350 do 400 evra, što je podnošljijvo“, zaključio je Đoković da će, ukoliko počne da se sprovodi, ova odluka biti odlična stvar.

Kako Mitić objašnjava, postoji više uslova koje neko mora da ispunjava kako bi imao pravo na ovaj vid državne pomoći, a jedan od njih je da neto zarada para koji se odluči na kupovinu stana iznosi ukupno 135.000 dinara, odnosno da ne premašuje dve prosečne plate.

„Ova odluka definitivno pogađa ciljnu grupu sa relativno manjim primanjima, koja je uglavnom i inače imala dosta poteškoća u pronalasku idealnog stana, pogotovo sa cenama koje su trenutno na tržištu, tako da predstavlja mali segment tržišne tražnje“, ističe Mitić.

Kako sagovornik našeg portala ističe, ova subvencija će zasigurno pokrenuti na razmišljanje o kupovini stana one ljude koji do sada to nisu planirali jer su bili “u grču”, jer su bili u situaciji da, kada izmire svoje dnevne troškove, nemaju dovoljno novca za štednju, a pogotovo ne za stambeni kredit, čije mesečne rate mogu da predstavljaju veliki izdatak.

„Mislim da će ova odluka pokrenuti tražnju u manjim mestima, jer uz ovu pomoć, pa i prosečnu platu, možete da kupite pristojnu nekretninu, što je moguće i bio cilj donošenja ovakve odluke Vlade, da se podstakne kupovina kuća i stanova u manjim sredinama, jer je u Beogradu tržište nekretnina stalno aktivno“, kaže Mitić.

Kako ističe, ova odluka će sigurno povećati potražnju, što će prepozati i investitori, koji će krenuti da grade nove stambene objekte, ali će ujedno i cene početi da rastu, čak i u manjim gradovima u Srbiji.

“Nije očekivan značajan rast cena, ali definitivno će imati određenih pomaka, a pogotovo, kako sam već istakao, u manjim sredinama, gde je prosečna plata standard uz koji možete da kupite stan”, zaključio je za kraj Mitić.

Bonus video: Odakle toliki novac za nekretnine

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare