Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Grupa Nova Ljubljanska banka (NLB) ostvarila je u prvom tromesečju ove godine neto dobit od 18,3 miliona evra, što je za 68 posto manje nego u istom periodu 2019, objavila je najveća slovenačka banka.

Pad profitabilnosti u NLB-u tumače krizom zbog epidemije korona virusa i rastom ispravke vrednosti i rezervisanja, koja su sa 600 hiljada evra u prvom kvartalu prošle godine porasla na 28,3 miliona evra u prva tri meseca 2020, prenosi portal Seebiz.

Neto prihodi od kamata NLB grupe iznosili su u prvom kvartalu 77,4 miliona evra, što je smanjenje od tri odsto u odnosu na isti lanjski period.

S druge strane, neto prihodi od naknada i provizija su poveć za šest procenata, na 42,4 miliona evra.

Depoziti klijenata zabeležili su umeren rast u prvom kvartalu u odnosu na kraj prošle godine, dok su bruto krediti iznosili 8,13 milijarde evra, što je za dva posto više nego na kraju poslednjeg tromesečja prošle godine.

NLB na nivou grupe i na nivou članica održava jaku likvidnu poziciju. Stopa ukupnog kapitala iznosi 18,5 posto, što je čvrst temelj za pokrivanje svih regulatornih zahteva u pogledu kapitala i u zaoštrenim okolnostima epidemije korona virusa, navodi se u saopštenju NLB grupe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar