Dubravka Đedović
Dubravka Đedović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da se uskoro očekuju prve aukcije za davanje podsticaja proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije i da je plan da se u naredne tri godine na taj način dobije još 1.000 novih megavata struje iz OIE.

Ministarka je rekla za K1 da na mreži trenutno imamo više od 550 megavata struje iz OIE, kao i da će se poboljšanjem regulatornog okvira stvoriti preduslovi da se pokren u aukcije kroz koje će država dati podsticaje investitorima koji ulažu u OIE i da je plan da se dobije novih 400 megavata struje kroz prve aukcije.

„Cilj je da napravimo trogodišnji plan za aukcije kako bi došli do 1.000 novih megavata, što bi u totalu, u narednih pet pet godina, značilo da imamo 2.000 megavata struje iz OIE, što nije beznačajno za naš energetski sistem koji ima oko 8.500 megavata“, rekla je Đedovićeva.

Istakla je da se sada upravo radi na poboljšanju regulatornog okvira, sa ciljem da deo odgovornosti i troška izgradnje i priključenja novih vetroparkova ili solarnih parkova snose i investitori, a ne samo državna preduzeća EMS i EPS.

PROČITAJTE JOŠ

„Na mreži već imamo više od 550 megavata iz obnovljivih izvora energije, što je nedovoljno, ali opet značajno za jednu zemlju kao što je Srbija, pošto nismo članica EU. Ranije je bilo neophodno privući investitore i stvoriti regulatorni okvir za ‘fid in tarife’ da tu struju otkupljuje EPS“, rekla je Đedovićeva.

Istakla je da Srbija stoji na putu da dekarbonizuje svoj energetski sektor i ekonomiju i da je neophodno da imamo manje emisije CO2, kao i da se ceo energetski sektor modernizuje.

BONUS VIDEO Prava ili navodna reforma energetskog sistema?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar